Recept: Krachtrondjes

3 mei 2019
Waardeer: 
(Totaal: 1 stem)
Stilstaand beeld van Krachtrondjes

In Nijmegen duikt chef-kok Leon Mazairac het verleden in. Samen met culinair historica Manon Henzen ontdekt hij wat er zich in de Nederlandse keukens afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Schrijnend dieptepunt was natuurlijk de hongerwinter. Toch werd daarvoor ook met beperkte middelen gekookt. Wat maakte je dan? Manon heeft het onderzocht en vindt dat er heel creatief werd omgegaan met beperkte, vaak plantaardige ingrediënten!

4 personen

Ingrediënten voor Krachtrondjes

Ingrediënten krachtrondjes:

  • 1 ei
  • 3 el karnemelk
  • 1 el tomatenpuree
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl aroma of 2 el verse kruiden
  • 150 g havermoutvlokken
  • 50 g belegen kaas
  • boter om in te bakken

voor de smeuïgheid:

  • witte bonen gekookt
  • karnemelk
  • zout

Ingrediënten salade

  • wortel
  • ui
  • aardappel
  • zuring
  • daslook
  • rode biet
  • wortel
  • appel
  • pompoen
  • pastinaak

     

Aan de slag

  1. 1

    Maak de krachtrondjes: Roer het ei in een kom los met de karnemelk en voeg de tomatenpuree, peper, zout en het aroma toe en meng goed door elkaar. 

  2. 2

    Voeg hieraan de havermoutvlokken toe en schep het mengsel goed om, zodat de vlokken bedekt zijn. Zet het afgedekt weg. 

  3. 3

    Rasp in de tussentijd de kaas. Voeg deze na een halfuurtje toe aan het mengsel en roer goed door elkaar. Vorm er met je handen 4 ronde koeken van. Druk het mengsel goed aan! Bewaar. 

  4. 4

    Maak van de karnemelk en de gekookte witte bonen met wat zout een soort mayonaise-achtige saus.

  5. 5

    Snij alle groenten in kleine blokjes.

  6. 6

    Bak de krachtrondjes: Doe wat boter in de pan en bak hierin de rondjes op halfhoog vuur tot ze aan beide zijden goudbruin zijn. 

  7. 7

    Blancheer de groenten in de tussentijd.

  8. 8

    Meng de mayonaise-achtige saus met alle geblancheerde groenten.

  9. 9

    Snij er wat zuring en daslook doorheen.

  10. 10

    Serveer de groenten in een koolblad met een warm krachtrondje op een bord.

Eet smakelijk!