Kwartel met Deventer koek

In Deventer is culinair expert Alain Caron op stap. Hij is benieuwd naar het recept van de welbekende Deventer koek. Maar dat recept krijgen, valt nog niet mee. Alain ontmoet Garrelt Verhoeven, die veel weet over de cultuur van de stad en hem meeneemt naar de Gouden Eeuwen van Deventer. Bij chef-kok Nickey Vlierhuis duikt Alain de keuken in om zelf een gerecht te bereiden mét die bekende koek.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 20
    kwartelpootjes zonder de bovenste botjes (vraag je poelier eventueel om dit te doen)
  • Deventer koek
  • 2 dl
    gevogelte jus
  • 2 el
    piccalilly
  • 150 g
    hazelnoten
  • 300 g
    wortelen
  • 1 tl
    suiker
  • 1
    laurierblaadje
  • 3
    stuks steranijs
  • tijm
  • olijfolie
  • zout en peper
  • houten cocktailprikkers
  1. Vul de kwartelpootjes met wat van de Deventer koek en wat peper en zout en vouw ze dicht met een houten prikker.

  2. Maak vervolgens de saus. Doe hiervoor 2 dl gevogelte jus in een pannetje met 50 g Deventer koek en warm het in 15 minuten langzaam om.

  3. Schil de wortelen en snij ze in grove stukken. Kook de wortelen in een pannetje water met 1 tl suiker, een laurierblaadje en de steranijs. Als de wortelen gaar zijn, haal je ze uit de pan en pureer ze tot een puree. Schep er als laatste 2 el piccalilly doorheen.

  4. Haak de hazelnoten fijn.

  5. Bak de kwartelpootjes voor ongeveer 10 tot 13 minuten in een pannetje met wat olijfolie. De kwartelpootjes moeten mooi rosé zijn. 

  6. Voor de bordopmaak begin je met een lepel wortelpuree in het midden van je bord. Leg er een paar kwartelpootjes bovenop en schenk er wat van de jus op en omheen. Maak het gerecht af met een klein beetje tijm en wat gehakte hazelnoten. 

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.