11 minuten

Lamsoor in Zeeland

Culinair expert Alain Caron is in Zeeland voor een van zijn favoriete groenten: lamsoren. Hier ontmoet hij Chris van Pagee, die al zo'n dertig jaar op de schorren zijn lamsoortjes snijdt. Deze zeegroente was vroeger 'armeluiseten', maar wint aan populariteit. Op de schorren van de Westerschelde zijn de lamsoren volgens Chris het lekkerst. 'Het is puur natuur, er wordt niets op gespoten. Hier staan de lamsoren elke dag drie uur onder water, dat geeft die zilte smaak.' Alain weet wel raad met deze typisch Zeeuwse groente.
Gerecht Vlees
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 2
  • 2
    lamszadelfilets
  • 800 g
    verse lamsoren
  • 200 g
    gewassen vongole zonder schelp
  • 4
    sjalotten
  • 60 g
    roomboter
  • 2 el
    olijfolie
  • peper en zout
  • Saus
    1
    ui
  • 4 dl
    lamsjus
  • 1
    takje tijm
  • 1/2
    teentje knoflook
  • 1 el
    limoensap
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.

  2. Verwarm een pan met 2 eetlepels olijfolie. Zodra de olie heet is leg je het lamszadelfilet in de pan met de vette kant onderop. Bovenop doe je wat zout en peper op het lam. Bak het lamsvlees goed op de vet kant. Zo krijg je een goudgele jus in de pan. Pak een lepel en schep af en toe wat van die jus over het vlees.

  3. Na 10 minuten doe je het stuk vlees in een ovenschaal (of als je een ovenvaste pan hebt met pan) en zet je het voor 12 minuten in de oven. Haal het er daarna uit en laat het even rusten. 

  4. Begin met het maken van de saus. Snipper hiervoor de ui en doe de uisnippers samen met de overige ingrediënten in een pan en laat het vervolgens tot de helft inkoken. Vervolgens haal je de saus door een fijne zeef en laat je het in de sauspan.

  5. Maak ondertussen de lamsoren schoon en snij de onderste tak er vanaf.

  6. Maak de sjalotjes schoon en snipper ze.

  7. Doe 60 gram boter in een bakpan en laat he smelten. Doe vervolgens de sjalotjes erbij en bak ze 3 minuten.  Vervolgens doe je de lamsoren erbij met wat peper en bak je ze totdat ze een groene glans krijgen. Als laatste doe je de vongole erbij en hou je het warm.


  8. Voor de opmaak van het bord snij je het lamszadel in stukken van 4 mm. Doe vervolgens de lamsoren met vongole op het bord, leg er een paar plakjes lam er bovenop en schenk er iets van de saus bovenop!

  9. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.