11 minuten

Libisch gevulde aardappelen

Culinair schrijver Nadia Zerouali maakt een Libisch gerecht. Ze vult aardappelen met zelfgemaakte puree met verschillende specerijen. Ze besprenkelt ze met een typische Libische drank: oranjebloesemwater!
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 8 grote
    vastkokende aardappels
  • zout
  • 2
    eieren
  • 1 tl
    kaneelpoeder
  • 1 tl
    paprikapoeder
  • bloem
  • milde olijfolie
  • 1 klein glas
    oranjebloesemwater
  • Voor de vulling
    250 g
    aardappelpuree (deel van de aardappels hierboven)
  • 1 bos
    lente-ui
  • 1 el
    tomatenpuree
  • 1 el
    paprikapasta
  • 1/2 el
    paprikapoeder
  • 1/2 el
    kurkuma
  • 1/2 el
    kaneel
  • 1/2 el
    gemberpoeder
  • Voor de saus
    1
    ui
  • 1 teentje
    knoflook
  • milde olijfolie
  • 2 el
    tomatenpuree
  • 1/2 el
    kurkuma
  • 1/2 el
    kaneel
  • 300 ml
    water
  • Voor de rauwkost
    1 grote
    groene peper
  • 1
    komkommer
  • 1 bos
    verse koriander
  • 1 bos
    peterselie
  • 1
    limoen
  1. Schil de aardappelen. Weeg 250 g aardappel af en snijd deze in grove stukken. Kook deze in een laagje koud water met wat zout gaar. Giet af en stamp fijn.

  2. Snijd de rest van de aardappelen in dikke plakken. Snijd de plakken horizontaal tot driekwart in, zodat er een inkeping ontstaat. Doe ze in een grote kom met ruim water en ruim zout. Laat ze minstens een uur in het zoute, koude water weken zodat ze soepel worden en open gaan staan; je kunt ze nu makkelijk vullen.

  3. Ga ondertussen verder met het maken van de vulling. Snijd de lente-ui fijn en meng door de aardappelpuree. Meng de tomatenpuree, paprikapasta en specerijen erdoor. Breng op smaak met wat peper en zout.

  4. Ga verder met het maken van de saus. Pel en snijd de ui en knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een pan, bak hierin de ui, knoflook, tomatenpuree, kaneel en kurkuma. Voeg wat zout en peper naar smaak toe. 

  5. Laat met het deksel op de pan ca. 5 minuten op laag vuur bakken. Voeg het water toe, breng aan de kook en laat op laag vuur ca. 10 minuten zachtjes koken.

  6. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop in een diep bord de eieren los met een klein scheutje water en wat kaneel. Meng in een ander diep bord wat paprikapoeder door de bloem.

  7. Vul de aardappels door in elke inkeping in de aardappelplakjes een lepel vulling te scheppen. Druk met je vingers goed aan. Vul op dezelfde wijze de rest van de aardappelplakjes. Haal ze eerst door het losgeklopte ei en wentel door de bloem. Verhit een flinke laag olie in een koekenpan en bak de aardappels rondom goudbruin.

  8. Schenk de saus in een grote, lage ovenschaal, leg daarop de gebakken, gevulde aardappels. Besprenkel royaal met oranjebloesemwater en bak in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 30 minuten gaar en knapperig. Keer de aardappeltjes halverwege de baktijd zodat beide kanten knapperig bakken.

  9. Leg wat koriander en peterselie op het bord. Snijd die limoen in parten en leg 2 partjes bij de kruiden. Snijd de grote groene pepers doormidden en verwijder de zaadlijsten en snijd vervolgens in kleine reepjes. Snijd de komkommer in grove stukken en leg op het bord. Serveer daar de Libisch gevulde aardappelen bij.

  10. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.