8 minuten

Lijnzaadcrackers en sandwichspread met een gepocheerd eitje

Chef-kok Ramon Brugman zet zelfgemaakte lijnzaadcrackers op tafel met een sandwichspread boordevol groenten én een gepocheerd eitje. Eenvoudig, lekker en de crackers zijn ook nog eens glutenvrij!

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de lijnzaadcrackers:
    175 gram
    gebroken lijnzaad
  • 25 gram
    sesamzaad
  • 80 gram
    zonnebloempitten
  • 3 gram
    zout
  • 200 ml
    water
  • Voor de sandwichspread:
    100 gram
    witte kool
  • 1
    rode paprika
  • 5
    augurken
  • 18
    zilveruitjes
  • 4 el
    mayonaise
  • paar takjes dille
  • 2 el
    Griekse yoghurt
  • 1 tl
    mosterd
  • 2 el
    azijn
  • 1
    mespunt paprikapoeder
  • 1 el
    poedersuiker
  • zout en peper
  • Extra beleg:
    4
    eieren
  • azijn
  • 1
    krop Hollandse sla
  • paar takjes dille
  1. Meng voor de lijnzaadcrackers alle ingrediënten door elkaar en roer 4 minuten goed door. Laat het 40 minuten afgedekt staan.

  2. Verwarm de oven voor op 170 graden.

  3. Neem twee vellen bakpapier. Leg er een op het aanrecht en doe daar het lijnzaadmengsel op. Leg het tweede vel bakpapier erboven en duw het lijnzaad mengsel plat. Rol met een deegroller het mengsel zó dat het overal even dik is.

  4. Haal het bovenste bakpapier eraf en snijd de crackers op maat. Of dit nou rechthoekjes of vierkantjes zijn; dat mag jij bepalen.

  5. Bak de crackers in de voorverwarmde oven ongeveer 20 a 25 minuten.

  6. Haal de bakplaat uit de oven en draai de crackers voorzichtig om. Droog ze eventueel nog even na in de oven op 150 graden. Laat de crackers goed afkoelen om ze goed krokant te krijgen.

  7. Snijd voor de sandwichspread de groenten fijn. Doe ze in de blender, tot het net geen puree wordt, maar wel zeer fijn is. Doe de groenten in een zeef en laat ze een kwartier uitlekken.

  8. Meng de mayonaise met de Griekse yoghurt, mosterd, azijn, paprikapoeder en poedersuiker. Roer goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en voeg tot slot wat fijngehakte dille toe.

  9. Laat de sandwichspread even een uurtje steviger worden in de koelkast. Doe het daarna in een schone pot. Zo is het 3 tot 4 dagen houdbaar.

  10. Breng een pan water aan de kook met daarin een flinke scheut azijn. Maak een draaikolk en tik het ei er voorzichtig in. Pocheer het ei ongeveer 2 a 3 minuten. Zorg dat de eidooier vloeibaar blijft. 

  11. Haal het ei er voorzichtig uit en doe het in een kom koud water.

  12. Leg wat sla op de crackers met daarop wat sandwichspread. Leg daar een gepocheerd eitje op. Doe voor het serveren nog een klein beetje peper en zout op het ei. Maak het af met een takje dille.

  13. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.