Voor een langzame zondagochtend of om even flink uit te pakken op feestelijke dagen zoals Hemelvaart of Pinksteren? Brunchen! Niet moeilijk en zo likkebaardend lekker. Jij komt die dag wel door.

De Engelsen hebben het uitgevonden: de brunch komt tot stand als je 'breakfast' en 'lunch' combineert. Volgens de etiquette zet je tijdens de brunch zowel zoet als hartig, koude en warme gerechtjes op tafel en nuttig je deze tussen 11 en 14 uur. Hop die keuken in!

Allemansvriend: de vegan croissant   

Een croissantje mag niet ontbreken tijdens een brunch, maar ben je vegan? Gaat ie aan je neus voorbij. Wanhoop niet! Culinair schrijver Nadia gaat langs bij Yvonne en Bunyamin in Zaandijk. Naast hun reguliere bakkersbedrijf bakken zij nu ook vegan lekkernijen. Hun vegan versie van de croissant is zeer geslaagd: met zowel zoet als hartig bladerdeeg.

Bekijk het recept

Verrassend: wortelsoep en hartige muffin   

Doorgaans bomvol jam of slagroom; de muffin is er eentje om je vingers bij af te likken. Maar de hartig variant zoals chef-kok Sharon ze maakt; die laat zich niet zomaar passeren. Met feta, courgette en oregano. En dan dat kokos-romige wortelsoepje ernaast. Koninklijk lekker hoor. 

Bekijk het recept

Hartige uiensoep met een knisperend kaasbroodje  

Mocht je meer van de klassieke opzet zijn: ga dan voor Sharon's uiensoepje met een zelfgebakken kaasbrood ernaast. Serveert leuk en feestlijk. Zeker ook tijdens een brunch op de wat frissere dagen. 

Bekijk het recept

Klassieke quiche lorraine

Wie kent 'm niet? Deze quiche heeft een Franse oorsprong en kleed zeker niet af, maar is zo lekker. Gevuld met kaas en spek en vergezeld door een Franse bonensalade, laat chef-kok Ramon zien dat je in een handomdraai een brunch gerecht van pure klasse op tafel zet.  

Bekijk het recept

Chocolade toetje

Wil je echt uitpakken? Sluit je brunch dan af met een chocoladetoetje. Ramon gaat langs bij een oude bekende: chocolademaker Mark Schimmel, gespecialiseerd in chocoladesculpturen. Dat belooft wat!  

Bekijk het recept