Likkepot met zoete sjalotten en tuinkers
4 min

Likkepot met zoete sjalotten en tuinkers

Ramon is bij de familiebakkerij van Stefanie en haar moeder Anne in Brugge. Hij maakt een heerlijke likkepot voor op de beschuiten uit de bakkerij.
Gerecht Vlees
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Voor- en bijgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de zoete uien
    4
    sjalotten
  • 1
    glas witte wijn
  • 100 g
    suiker
  • 30 ml
    blanke azijn
  • 2 takjes
    tijm
  • 1 blaadje
    laurier
  • Voor de likkepot
    250 g
    fijne paté
  • 60 ml
    slagroom
  • 10 ml
    cognac
  • 5 druppels
    worcestersaus
  • 2 takjes
    peterselie
  • 8 takjes
    bieslook
  • 1
    rode paprika
  • 2
    kleine augurken (of 1 grote augurk)
  • zout
  • peper
  • Voor de garnering
    1 bosje
    tuinkers
  • Om op te dienen
    krokante toast
  • Benodigheden
    keukenmachine
  1. Maak de sjalotten schoon en snijd ze in (dikke) ringen. Doe de witte wijn, azijn, suiker en de laurier in een pan. Meng dit goed door elkaar. Voeg dan de sjalotten toe, zorg er voor dat het vocht weg kookt en dat de sjalotten marineren in het sap van de witte wijn, azijn, suiker en laurier. Zet het vuur uit en laat de sjalotten afkoelen.

  2. Begin met het maken van de likkepot. Draai de fijne paté glad in de keukenmachine. Voeg beetje bij beetje de slagroom en de worcestersaus toe. Snijd de augurken, paprika en peterselie fijn. Voeg dit toe aan de paté samen met een druppeltje cognac (dat maakt de bite van de likkepot straks wat minder vettig). Spatel alles voorzichtig door en zorg ervoor dat de garnituur goed verdeeld is door de paté.

  3. Smeer de likkepot royaal op een toastje, voeg de gemarineerde sjalotten toe en maak af met wat pittige tuinkers.

  4. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.