Lupinesoep

Chef-kok Alain Caron ontmoet Jacqueline Castelijns die een primeur heeft: de eerste oogst van witte lupine in ons land. Deze peul zit bomvol eiwitten en is daarmee een prima duurzame vervanger van vlees en soja.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

  • 300 gr
    witte lupinebonen
  • 12
    kerstomaatjes
  • 1/2
    fijngesneden wortel
  • 1/2
    stengel selderij
  • 1
    ui
  • 2
    teentjes knoflook
  • 2
    laurierblaadjes
  • basilicum
  • platte peterselie
  • tijm
  • kerriepoeder
  • gepofte Japanse rijstkorrels
  • geraspte citroenschil
  • 1 l
    groentebouillon
  • olijfolie
  1. Bereid vast een deel van de maaltijd voor de avond van te voren. (Stap 2 t/m 4) 

  2. Doe de olijfolie in een soeppan en fruit de ui op laag vuur ongeveer 10 minuten tot deze zacht is. Voeg de knoflook toe en bak deze een paar minuten mee.

  3. Doe ook de geweekte lupinebonen in de pan en voeg al roerend water of groentebouillon toe, telkens een kopje. Doe de laurierblaadjes erbij en laat de bonen gaar worden in ongeveer 1,5 uur. 

  4. Maak de soep op smaak met tijm, kerriepoeder, peper en zout. 

  5. Voor de maaltijd zelf bak je de kerstomaatjes in wat olijfolie en voeg peper en zout toe.

  6. Maak van de verse basilicum en olijfolie een saus in de blender of met de staafmixer. 

  7. Fruit de fijngesneden wortel, selderij en prei 10 minuten in olijfolie op laag vuur.

  8. Warm de soep op en voeg de tomaatjes, groenten en wat geraspte citroenschil toe.

  9. Leg in de soepkommen wat basilicum, peterselie en gepofte rijst en vul de kommen met soep.

  10. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.