Hoe maak ik zelf boter?

Maak de lekkerste roomboter

Een bakje met zelfgemaakte roomboter op tafel met Pasen! Dat is zoveel lekkerder dan uit de winkel. Het proces is ook fantastisch om te zien, dus: doe mee en maak met Jetske de lekkerste roomboter helemaal zelf!

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Smaakmaker

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 6
 • Voor de roomboter
  500 ml
  slagroom (35% vet)
 • 50 ml
  karnemelk
 • fleur de sel of andere zeezout vlokken
 • Extra topping
  miso, zelfgemaakte chili crisp of verse daslook
 • Benodigdheden
  een schone pot
 • kaasdoek en elastiekje
 • keukenmachine (als je die niet hebt, kun je het ook in de pot laten en schudden, wel gelijk een lekkere workout, want duurt zeker 5-10 min)
 1. Doe de slagroom in een schone pot. Doe de karnemelk erbij zodat de room kan verzuren. Dek af met een kaasdoek en laat 24 tot 48 uur op kamertemperatuur staan.

 2. Je hebt nu crème fraîche! Giet de massa dan in een keukenmachine en klop ‘m net als slagroom op. Je bent de slagroom aan het karnen en klopt alleen nu verder door, totdat op een geven moment het vet zich losmaakt van het vocht. Let op: dit spettert! 

 3. Gooi het door een kaasdoek en vang het vocht vooral op. Dat vocht is namelijk verse karnemelk. Pers het meeste vocht uit de boter d.m.v. een kaasdoek. Van de boter was je de laatste restjes karnemelk af met koud water. Doe dit een paar keer! Doe je dit niet dan zal de boter snel bederven door het zuur van de karnemelk.

 4. Doe nu een laagje boter in een bakje en strooi wat zoutvlokken erop. Herhaal dit totdat het bakje vol is. Klaar is je zelf gemaakte roomboter. Bewaar 'm op kamertemperatuur (één week houdbaar) of zet m in de koelkast (anderhalf tot twee weken houdbaar). De overgebleven botermelk is drie tot vier dagen houdbaar in koelkast.

 5. Extra tip: klop deze zelfgemaakte boter op met miso, zelfgemaakte chili crisp of verse daslook, voor een verslavend lekkere variant!

 6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.