Pindasaus Jetske

Maak zelf Jetske's pindasaus

Pas op: smaakexplosiegevaar! Onze chef Jetske gebruikt zelfgemaakte pindakaas voor deze pindasaus, maar je kan ook pindakaas uit de winkel gebruiken. Eet deze pindasaus bijvoorbeeld als dip bij verse springrolls, gado gado of (oesterzwam) saté!

 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30 minuten
Menu Smaakmaker

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 2
  • Voor de pindasaus
    3 grote el
    pindakaas (zelf gemaakt of uit de winkel)
  • 3-4 el
    kokosmelk
  • 1,5-2 el
    sushi vinegar
  • 1,5 el
    soja saus
  • 1 el
    honing
  • 1 tl
    sesamolie
  • 1 tl
    gochugaru (kan je ook vervangen voor Pul biber)
  • sap van halve limoen
  • 4-5
    limoenblad (even kneuzen)
  • Voor eigengemaakte pindakaas
    250 g
    ongebrande pinda’s
  • klein beetje neutrale/pinda olie
  • Snufje zout
  • Benodigdheden
    keukenmachine
  1. Wil je de pindakaas zelf maken? Doe dan de pinda’s op een bakplaat in de oven voor 15-20 min op 180 graden. Halverwege even omschudden. Houd ze in de gaten en haal ze eruit als ze goudbruin zijn. 

  2. Doe ze in keukenmachine met een snufje zout erbij. Laat daarna net zolang draaien totdat olie vrijkomt en je een smeuïg mengsel hebt. Mocht het te dik blijven kun je klein beetje (sesam-, pinda- of neutrale) olie toevoegen. In een schone pot doen. En dan heb je de allerlekkerste zelfgemaakte pindakaas.

  3. Nu kun je de pindasaus maken! Doe alle ingrediënten voor de pindasaus in een steelpannetje. Als je gekochte pindakaas met palmvet gebruikt voeg dan wat water of extra kokosmelk toe om de saus wat dunner te maken. Verwarm terwijl je roert en geef het limoenblad even de tijd om z’n smaak af te geven. Hij hoeft niet te koken.

  4. Je kan dit ook prima eerder maken en dan later opwarmen als je gaat eten. Dek dan de saus dan af met een plasticfolie die je op de saus drukt, zodat de saus geen “gehard” bovenlaagje krijgt.

  5. Haal voor het serveren het limoenblad eruit. Let op! Omdat deze pindasaus door de noten veel olie bevat kan het zijn dat ie even schift. Schiften is een proces waarbij het vet van de rest gaat scheiden, je kan de saus gewoon nog eten, maar het ziet er niet zo mooi uit op je bord. 
     

  6. Haal de saus van het vuur, voeg een beetje vocht toe en dan even goed roeren. Lukt dat zo niet kun je ook de staafmixer erop zetten en dan is ie zo weer uit de schift. Serveer deze pindasaus bv bij een springroll, gado gado of oesterzwam saté!

  7. Geniet van je zelfgemaakte pindasaus!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.