Zuurkool - Jetske van den Elsen

Maak zelf zuurkool in een paar stappen

Kok Jetske van den Elsen maakt zuurkool! Iedereen kan het en het is een leuke manier om iets te fermenteren. Het enige wat je nodig hebt is een kool, zout, water en wat specerijen. Kijk hier de video op instagram.

Gerecht Vegan
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Smaakmaker

Recept

Ingrediënten

  • 500 gr
    witte kool gesneden
  • 10 gr
    zeezout
  • Specerijen zoals; karwei, mosterdzaad, zwarte peperkorrels, jeneverbes
  • Pekelwater
    250 ml
    water
  • 12,5 gr
    zeezout
  1. Je snijdt de kool heel dun en strooit er genoeg zout over. Dan geef je de kool een stevige massage waardoor de structuur verandert, hij laat vocht los en wordt doorschijnend van kleur.

  2. Voeg de specerijen naar smaak toe en meng het goed door. 

  3. Stop de kool in een steriele (weck)pot en druk het goed aan. De pot niet helemaal tot aan de rand vullen.

  4. Dan maak je pekelwater door het zout op te lossen in het water. Giet pekelwater over de kool, zodat de kool helemaal onder water staat.

  5. Dan laat je de pot op kamertemperatuur staan. Kijk elke dag even of de zuurkool nog bedekt is met water en doe de pot even kort open en dicht.

  6. Na 2 weken kun je de kool proeven of je ‘m zuur genoeg vindt. Als dat zo is, kun je ‘m in koelkast bewaren totdat je er iets lekkers mee gaat maken. Wie heeft er een leuk idee?

  7. Geniet van je zelfgemaakte zuurkool!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

1e3852e7-dc61-4e0d-9d6f-f39f35a8f86d.jpg