Appelazijn - Jetske van den Elsen

Maak zelf appelazijn van schillen en een klokhuis

Heb je appels geschild voor een appeltaart of ander lekkers? Gooi die schillen en het klokhuis niet weg! Wist je dat je er zelf heerlijke appelazijn van kunt maken? Kok Jetske van den Elsen legt uit hoe je dat doet.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 10 minuten
Menu Smaakmaker

Recept

Ingrediƫnten

  • 250 gr
    schillen en klokhuis (van ongeveer 8 onbespoten appels)
  • 3 el
    rietsuiker
  • 2 el
    rauwe appelazijn (ongefilterd, ongepastauriseerd)
  • 500 ml
    lauw water
  1. Stop die appelschillen en klokhuis in een brandschone pot. Giet daar 500 ml lauw water met daarin 3 el opgeloste rietsuiker bij.

  2. Voeg 2 eetlepels appelazijn toe om de zuurgraad te verhogen en de fermentatie op gang te brengen. Roer alles even goed door en druk de schillen goed aan zodat het onder water staat.

  3. Sluit de pot af en zet 'm ongeveer 2 weken op kamertemperatuur op een donkere plek. In deze fase worden suikers omgezet in alcohol. Open elke dag de pot en roer het goed door! Je gaat bubbeltjes zien en dan weet je dat het proces goed op gang is gekomen.

  4. Na 2-3 weken giet je het door een zeef en bewaar je de vloeistof in een pot met kaasdoek erover en zet je het weer op een donkere plek. Laat het dan zeker weer een maand staan, de alcohol wordt nu omgezet in azijn.

  5. Na een maand kun je gaan proeven of je 'm zuur genoeg vindt. Dan giet je het in een schone fles en bewaar je je eigen gemaakte appelazijn in de koelkast of op een donkere koele plek. Op die manier is het maanden houdbaar.

  6. Geniet van je appelazijn!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.