12 minuten

Hartige scones van zuurkool met wortelsoep en cranberrysaus

Eén van Ramons favorieten winterse gerechten zijn hartige scones met zuurkool. En dat gaat hij vandaag maken op een prachtige plek in de buitenlucht, met een groot vuur. Geweldig vindt hij dat! Ramon serveer er een grote pan wortelsoep bij. 

 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

  • Voor de hartige zuurkool scones
    250 gr
    zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl
    bakpoeder
  • 100 gr
    zuurkool
  • 20 gr
    gewelde rozijnen
  • 1/2 tl
    zout en peper
  • 1
    ei
  • 50 gr
    boter
  • 60 ml
    melk
  • 1 tl
    mosterd
  • 1/2 tl
    gedroogde tijm
  • Voor de kruidige clotted cream
    150 ml
    clotted cream
  • 8 takken
    bieslook
  • 4 takken
    dille
  • zout en peper
  • Voor de cranberrycompote
    150 gr
    cranberries
  • 50 gr
    suiker
  • 2
    schillen van sinaasappel
  • 1
    steranijs
  • 50 ml
    water
  • Voor de wortelsoep
    2
    uien
  • 2 tenen
    knoflook
  • 500 gr
    bospeen
  • 2 tl
    harissa
  • 400 ml
    kokosmelk
  • 400 ml
    groentenbouillon
  • 2 cm
    verse gember
  • zout en peper
  1. Meng het zelfrijzend bakmeel met de bakpoeder, gedroogde tijm, mosterd en zout en peper. Snijd de zuurkool fijn en knijp het meeste vocht eruit. 

  2. Smelt de boter en voeg deze met de melk, eieren, gewelde rozijnen en de zuurkool bij het bakmeel en kneed kort tot een samenhangend deeg. Laat het deeg 15 minuten afgedekt rusten.

  3. Voor de cranberrycompote: doe alle ingrediënten (cranberries, suiker, sinaasappelschillen, steranijs en water) in een pan en breng het aan de kook. 

  4. Laat het geheel 10 minuten zachtjes door pruttelen. Goed laten afkoelen en serveer de cranberrycompote bij de scones.

  5. Voor de wortelsoep: snijd de uien en knoflook en fruit dit in een scheutje olie, samen met de gember. Was de wortel en snijd in stukjes. Voeg de stukjes wortel bij de uien en stoof het geheel. 

  6. Doe vervolgens de harissa erbij, samen met de groentebouillon. Breng alles aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes koken. 

  7. Rol het deeg voor de scones uit tot een dikke plak van 5 a 6 cm dik. En steek hier met een steker de scones uit.

  8. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de bovenkant met ei en bak ze op 200 graden voor ongeveer 15 á 18 minuten.

  9. Voor de clotted cream: snijd de kruiden fijn en meng het met de clotted cream. Breng op smaak met zout en peper.

  10. Pureer de soep en voeg kokosmelk toe. Laat 5 minuten koken. Breng op smaak met zout en peper.

  11. Geniet van de hartige scones en wortelsoep!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Ramon Brugman maakt kipnuggets