12 minuten

Marokkaans hartig gevuld brood met lauwwarme wortelsalade

Nadia Zerouali steekt vandaag haar handen uit de mouwen, als ze Marokkaans gevuld brood maakt. Het is flink kneden, maar met twee heerlijke vullingen echt de moeite waard! Daarbij maakt ze een lauwwarme wortelsalade met paarse olijven.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de msemen (6 stuks):
    300 gram
    bloem
  • 200 gram
    fijne semolina
  • 200 gram
    smen (gerijpte rauwmelkse boter) of vegan boter
  • 150 ml
    olijfolie
  • ¼
    kleine bloemkool
  • 1
    grote aardappel
  • 1
    zoete witte ui
  • 4
    teentjes knoflook
  • peper en zout
  • 1 tl
    karwijzaad
  • Voor de wortelsalade:
    4
    grote wortels
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1
    citroen
  • 2 el
    fijngehakte koriander
  • 1 el
    harissa (en/of 1 kleine fijngesneden rode peper)
  • ½
    fijngesneden gekonfijte citroen
  • handje paarse olijven
  • gemalen komijn naar smaak
  • paprikapoeder naar smaak
  • olijfolie
  • peper en zout
  1. Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem met de semolina, 1 tl zout en ca. 3 dl lauwwarm water. Kneed in ca. 15 minuten tot een soepel en samenhangend deeg. Echt even flink kneden en het deeg niet laten afkoelen. Voeg tussendoor indien nodig een scheutje lauwwarm water toe om het deeg soepel te houden. Blijf kneden tot het deeg fluweelachtig aanvoelt en glanst. 

  2. Meng 150 g smen (of boter) met de olijfolie en laat een beetje smelten. Vet je handen goed in met wat van dit mengsel en verdeel het deeg in 6 strakke bolletjes. Laat afgedekt onder een schone theedoek rusten.

  3. Ga verder met het maken van de vullingen. Voor de eerste vulling was en rasp je de bloemkool. Pel en pers 2 teentjes knoflook fijn. Meng de bloemkool met de knoflook, de rest van de smen (of boter) en breng op smaak met wat peper en zout. 

  4. Voor de tweede vulling schil en rasp je de aardappel. Pel en rasp de ui. Knijp goed uit. Pel en pers 2 teentjes knoflook. Meng alles door elkaar, voeg een scheutje olie toe en breng op smaak met wat peper en zout en het karwijzaad. 

  5. Druk op een goed geolied werkblad de bolletjes een voor een plat met wat van het overgebleven smen-oliemengsel, zo dun mogelijk. Het is niet erg als er een gaatje in komt. Werk van binnenuit naar buiten toe, zodat je een zo egaal en doorzichtig mogelijk velletje krijgt. Gebruik voldoende van het smen-oliemengsel om het deeg zo dun te kunnen krijgen. Bestrooi lichtjes met wat semolina. Verdeel eenderde van de bloemkoolvulling óf eenderde van de aardappelvulling dun over het hele oppervlak van een vel. Rol vervolgens op tot een spiraal en druk een beetje plat. Of schep de vulling in het midden van het vel en vouw dicht als een envelop. Leg het pakketje opzij. Druk lichtjes aan. Maak op de manier naar keuze de rest af.

  6. Zet de oven op 175 graden. Bestrooi een met bakpapier beklede bakplaat lichtjes met wat semolina. Leg de pakketjes en/of spiralen op de bakplaat en laat ze afgedekt met een schone theedoek rusten totdat de oven is voorverwarmd. Bak de pakketjes in het midden van de hete oven in ca. 15 minuten goudbruin en knapperig van buiten en gaar van binnen. Serveer warm. 

  7. Maak ondertussen de wortelsalade. Schil 4 grote wortels en snijd in stukjes. Kook in gezouten water in ca. 20 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen. Bak in wat olijfolie 2 fijn geperste teentjes knoflook, 2 el fijngehakte koriander, 1 el harissa en/of 1 kleine fijngesneden rode peper, ½ fijngesneden gekonfijte citroen en naar smaak een beetje gemalen komijn, paprikapoeder, peper en zout. Voeg de gekookte wortel toe en bak een paar minuten mee. Meng er een handje paarse olijven door en breng op smaak met wat citroensap of azijn en nog wat extra olijfolie. Lauwwarm serveren. 

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.