Chef-kok Sharon de Miranda maakt heerlijke Martabak telor, een Indische snack die zij heeft leren maken van een vriendin. En die vriendin had het weer van haar moeder, die het weer van haar moeder had…een echt familierecept dus. Sharon maakt er ook nog zoete sambal bij én een glas Surinaamse cola siroop.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 6
    eieren
  • 400 g
    rundergehakt
  • 1
    prei
  • 1
    bosje bieslook
  • 20 g
    gember
  • 1 tl
    komijnpoeder
  • ½ tl kerriepoeder
  • 1 tl
    korianderpoeder
  • knoflook
  • peper
  • zout
  • 15
    loempiavellen (uit de vriezer)
  • 8
    Spaanse pepers
  • 2
    tomaten
  • 1 tl
    trassi
  • 2 tl
    fenegriekzaad
  • 1 el
    azijn
  • 2
    uien
  • 2 el
    suiker
  • olie
  • Voor de Surinaamse cola siroop
    ½ l water
  • 1 kg
    suiker
  • 10 g
    citroenzuur
  • 15 mg
    cola essence
  1. Hak 2 tenen knoflook en de gember fijn en bak dit zachtjes met wat olie in een wok.

  2. Voeg het gehakt erbij en de korianderpoeder, komijnpoeder, de kerriepoeder en peper en zout naar smaak. Bak vervolgens het gehakt gaar en laat het goed afkoelen.

  3. Snij de prei en de bieslook zo fijn mogelijk. Klop de eieren los en roer de prei en bieslook door de opgeklopte eieren. Als het gehakt afgekoeld is roer je dit door het eimengsel heen.

  4. Laat de loempia vellen ontdooien (als ze ontdooid zijn plaats je deze om een vochtige doek anders drogen ze snel uit waardoor ze eerder breken) Plaats 1 loempiavel op je snijplank als een ruit en leg in het midden 1 lepel van het gehaktmengsel. Dan vouw je het zoals je een envelop dicht maakt. De puntjes maak je een klein beetje nat met wat water zodat het goed vast plakt.

  5. Frituur deze envelopjes  goudbruin in olie van 160 graden. Laat ze uitlekken op een bord met wat keukenpapier.

  6. Nu gaan we aan de slag met de zoete sambal. Snij hiervoor de Spaanse pepers in plakjes met zaadlijst, snipper de uien en hak de knoflook fijn.

  7. Verhit een koekenpan met een flinke scheut olie en bak hierin eerst de fenegriekzaadjes. Daarna voeg je de pepers, 3 tenen knoflook, 2 uien en de trassi erbij. Roer dit goed door elkaar en laat het  ongeveer 2 minuten bakken op middelhoog vuur. 

  8. Snij ondertussen de tomaten in kleine blokjes en voeg dit aan het mengsel toe samen met de suiker en azijn en laat het nu nog 3 min bakken. Als laatste doe je er een snufje zout bij. Laat het vervolgens afkoelen en mix het daarna fijn in een blender of keukenmachine. 

  9. Voor de Surinaamse cola siroop doe je de suiker met het water in een ruime pan. Breng het aan de kook en als het eenmaal kookt dan laat je het 20 min koken. Vervolgens doe je het vuur uit en voeg je de citroenzuur er aan toe, laat het daarna afkoelen (let op echt helemaal koud laten worden) als laatst roer je de cola essence erdoor heen en je siroop is klaar. Voor het uitserveren leng je het aan met water. IJskoud is deze limonade het allerlekkerst

  10. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Surinaamse kerrie runderstoof met fonio van onze chefkok Sharon de Miranda