Mergpijpjes

chef-kok
Ramon Brugman
Mergpijpjes
8 min
Gerecht
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Taarten en lekkernijen
Gemiddelde waardering
141 personen
Chef-kok Ramon Brugman maakt een zoete lekkernij met een zachte vulling van botercrème, biscuit en frambozenjam, gehuld in marsepein en een laagje chocola, in de volksmond een mergpijpje genoemd.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
8
  • 250 ml
    melk
  • 1
    vanillestokje
  • 50 g
    suiker
  • 1
    eidooier
  • 22 g
    maïzena
  • 225 g
    boter (op kamertempatuur)
  • 112 g
    poedersuiker
  • 75 ml
    eiwit (van 3 eieren)
  • 55 g
    suiker
  • 75 ml
    eidooiers (van 3 eieren)
  • 60 g
    bloem
  • 5 g
    zetmeel
  • 200 g
    frambozen uit de vriezer
  • 175 g
    geleisuiker
  • 1
    citroen
  • 250 g
    pure chocola
  1. 1

    Maak allereerst de banketbakkersroom. Meng hiervoor 125 ml melk met 25 g suiker in een pannetje en leg hier een opengesneden vanillestokje bij en breng het aan de kook.

  2. 2

    Meng dan 1 eidooier met 25 g suiker en roer dit goed door elkaar. Voeg hier de kokende melk aan toe terwijl je goed blijft roeren. Doe het terug in de pan en breng het langzaam aan de kook terwijl je goed blijft roeren. Haal de room uit de pan en dek af met huishoudfolie en laat goed afkoelen.

  3. 3

    Voor de botercrème doe je de 225 g boter en 112 g poedersuiker en het banketbakkersroom in een beslagkom en mix je het met de mixer. Verwarm de buitenkant van de kom iets, zodat er een smeuïge massa ontstaat. En let dus op dat het niet te koud is, want dan gaat het schiften. Mocht dit gebeuren, verwarm dan de buitenkant van de kom door deze in een badje met warm water te laten zakken. Klop het lekker luchtig.

  4. 4

    Zet de oven aan op 220 graden. Klop 75 ml eiwit op in een vetvrij bekken. Als het luchtig is, voeg je hier 55 gram suiker aan toe en klop je het tot een stevig schuim. Voeg hier 78 ml eidooier aan toe en spatel dit er door. Als laatste voeg je  60 g bloem en 5 g zetmeel eraan toe

  5. 5

    Strijk het beslag op een plaat en bak het in ongeveer 8 minuten af. Laat het biscuit goed afkoelen. Voor de frambozenjam haal je de frambozen uit de vriezer, de geleisuiker en het sap van een citroen in een pan en breng dit aan de kook. Laat ongeveer 5 á 8 minuten goed doorkoken.

  6. 6

    Doe de jam in een uitgekookte pot en laat goed afkoelen. Snij de biscuit in drie gelijke delen. Smeer op de onderste plak een laag jam. Duw hier de volgende plak biscuit bovenop en smeer hier een laag botercrème op. Als laatste laag een plak biscuit en duw het geheel goed aan.

  7. 7

    Laat dit 20 minuten opstijven in de koelkast. Snij de randjes even strak bij en verdeel het in acht stukken en zet het koud weg. Rol dan de marsepein uit in poedersuiker zodat het niet plakt. Meet de plak goed na, zodat alle mergpijpjes ingerold kunnen worden. Smeer een laag crème op de marsepein en rol ze in. 

  8. 8

    Smelt de chocolade tot 40 graden. Doe 2/3 op een schoon stuk keukenblad en beweeg het rond met een spatel tot het is terug gekoeld. Voeg het bij de warme chocolade en samen moet dit zo’n 31 á 32 graden zijn. Hierdoor blijft de chocolade het mooist.

  9. 9

    Dip de mergpijpjes in de chocolade. Eerst aan één kant. En als die stevig is, doe je de andere kant.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!