Mosterdsoep met kaas-uienstokbrood en zalmsalade

chef-kok
Ramon Brugman
Mosterdsoep met kaas-uienstokbrood en zalmsalade
7 min
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
2154 personen

Ui en kaas is echt een goddelijke combinatie! Dit komt echt helemaal tot zijn recht in een kaas uien stokbrood. Nou, die gaan we maken met daarbij een mosterdsoepje… ook lekker bij kaas en ui en een slaatje met gerookte zalm.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Kaas/ui stokbrood
    500 g
    bloem
  • 310 ml
    lauwwarm water
  • 10 g
    gedroogde gist
  • 15 g
    suiker
  • 10 g
    zout
  • Vulling
    3
    uien in dunne ringen gesneden
  • 250 g
    geraspte kaas
  • Mosterdsoep
    1
    ui
  • 1
    teen knoflook
  • 1/2 el
    boter
  • 750 ml
    groentebouillon
  • 200 ml
    room
  • 3 el
    grove mosterd
  • 1 el
    maïzena
  • wat peterselie en een snufje zout
  • Slaatje met gerookte zalm
    2
    grote kruimige aardappelen
  • 1
    winterpeen
  • 2
    hardgekookte eieren
  • 3
    augurken
  • 100 g
    zilveruien
  • 1/2
    bosje dille
  • 1/2
    bosje bieslook
  • 1
    citroen
  • 200 g
    gerookte zalm
  • 2 el
    mayonaise
  • 1 el
    crème fraîche
  • 1
    kropsla
  • Snufje zout en peper

Bereiding

  1. 1

    Voor het kaas-uien stokbrood meng je het lauwwarme water met de gist en voeg dit bij de rest van de ingrediënten. Kneed het in acht minuten tot een glad en soepel deeg. Verdeel het deeg in twee stukken en bol het op. Laat het 20 minuten afgedekt rijzen.

  2. 2

    Schil de aardappelen en de winterpeen en snijd ze in kleine blokjes. Blancheer ze kort en laat ze daarna goed afkoelen.

  3. 3

    Pak het gerezen deeg en duw de bollen plat en maak er een punt van. Rol deze vervolgens tot een lange sliert zo lang als de bakplaat. Leg het deeg op de bakplaat en laat het afgedekt 20 minuten rijzen.

  4. 4

    Voor de mosterdsoep snijd je de ui en knoflook en bak dit aan in de boter. Voeg de groentebouillon en de room toe en breng aan de kook. Maak een papje van de maïzena met een beetje water en voeg een beetje toe aan de soep. Bind hem tot hij de juiste dikte heeft. Voeg dan de mosterd toe en breng op smaak met zout en peper. Doe op de soep wat gesneden peterselie.

  5. 5

    Pak de bakplaat met het deeg en snijd met een scherp mesje aan de bovenkant het deeg in. Klap het deeg een beetje open en doe hier de gesneden uien en geraspte kaas op. Dek het deeg af en laat voor de laatste keer tien minuten rijzen. Bak daarna het brood gaar in ongeveer achttien minuten op 180 graden.

  6. 6

    Snijd de gekookte eieren voor het slaatje en doe ze in een kom. Snijd ook de augurken en de zilveruien en voeg dit bij de eieren. Doe daar ook de afgekoelde aardappels en peen bij. Hak de kruiden en voeg dit samen met het sap van een halve citroen in de kom. Pluk de zalm en voeg de mayonaise en de crème fraîche toe. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Doe wat blaadjes kropsla onderin een kommetje en serveer daar het slaatje in.

  7. 7

    'Een 'slaatje' is echt een Oer-Hollands traditioneel gerecht. De meeste families hebben zelfs hun hele eigen familierecept en vroeger stond het echt bij ieder feestje op tafel. Nou daar verlang ik nog wel eens naar terug, want dit is lekker!' Aldus Ramon!

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!