Zuurkoolsoep met uien-kaasbroodrolletjes

chef-kok
Ramon Brugman
zuurkoolsoep
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
20 personen

Ramon maakt een betaalbare winterse maaltijd: zuurkoolsoep met zelfgemaakte uien-kaasbroodrolletjes. Want zuurkool is supergezond en hoeft heus niet altijd gestampt in de aardappelen!

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 500 gr
    bloem
  • 10 gr
    gedroogde gist
  • 1 el
    suiker
  • 1 el
    zout
  • 4
    uien
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1
    losgeklopte eierdooier
  • 300 gr
    geraspte kaas
  • 1 tl
    groentebouillon
  • 1
    zakje zuurkool
  • 1
    kleine rookworst
  • 1/2 tl
    room
  • crème fraîche
  • handje peterselie

Bereiding

  1. 1

    Zorg dat je de groentebouillon klaar hebt staan.
     

  2. 2

    Doe een half pakje zuurkool in een grote pan, net als het sap van de zuurkool. Zet de zuurkool onder water met de bouillon en laat dit een kwartiertje trekken.
     

  3. 3

    Doe de bloem, 310ml lauwwarm water, suiker, zout en de gist in de keukenmachine. Kneed dit 7 a 9 minuten.

  4. 4

    Snij de uien in halve ringen en de knoflook fijn. Bak dit aan in een koekenpan.
     

  5. 5

    Kneed het deeg nog even door en maak er een bol van. Laat dit met wat vershoudfolie er over een kwartiertje rijzen.
     

  6. 6

    Zeef de zuurkoolsoep. Voeg aan de overgebleven bouillon de room toe.
     

  7. 7

    Verwarm de oven voor op 200°C.
     

  8. 8

    Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en verdeel de aangebakken uien er overheen. Laat één rand leeg. Bestrooi dit met de geraspte kaas en rol het deeg op. Strijk over het lege stuk deeg een beetje water, zodat de rol goed vast plakt.
     

  9. 9

    Snij de rol in plakjes van een paar cm breed. Leg ze op hun kant op een met bakpapier beklede bakplaat en hou er genoeg ruimte tussen.
     

  10. 10

    Bestrijk de rolletjes met de eidooier en laat weer 10min rijzen.
     

  11. 11

    Snij de rookworst (of het zuurdesembrood) in kleine blokjes. (Het eventuele zuurdesembrood bak je even krokant in wat olijfolie).

  12. 12

    Zet de broodrolletjes in de oven voor 15-20min.
     

  13. 13

    Snij de peterselie fijn en breng de soep op smaak met wat zout en/of peper.
     

  14. 14

    Leg wat van de rookworst in een diep bord en schep daar bovenop een flinke dot crème fraîche. Bestrooi dit met de peterselie en schenk daar de soep overheen. Serveer met de kaas-uienbroodrolletjes.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!