7 minuten

Nadia's recept voor talbina met Koreaanse rozen jujube-thee

Culinair schrijver Nadia Zerouali maakt Talbina. Eén van de oudste gerechten die ze kent uit de Arabische cultuur. Installeer je maar met een dekentje op de bank, want dit is comfortfood avant la lettre.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30 minuten
Menu Ontbijt

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de Talbina
    200 gr
    parelgort
  • 1 l
    melk of plantaardige melk
  • honing of dadelmelasse
  • 10 - 1
    zachte dadels
  • 1 tl
    gemalen kardemom of hele kardamon peulen
  • 1/2 tl
    speculaaskruiden
  • 4 el
    grof gehakte noten (amandelen, pistache en walnoten)
  • snufje zout
  • Voor de rozen jujube-thee
    2 el
    losse zwarte thee
  • 2 el
    rozenknopjes
  • 6
    jujube (te vinden in de toko)
  • saffraan-kandijstokjes of honing (optioneel)
  1. Week de parelgort een nachtje in ruim koud water. Was de parelgort tot het water helder is. 

  2. Breng de melk met een snufje zout en de gewassen parelgort aan de kook, laat onder geregeld roeren garen totdat de korrels zacht zijn. Breng op smaak met honing of melasse. 

  3. Ontpit en snij de dadels in stukjes en laat eventueel een handvol meegaren bij de parelgort.

  4. Roer de kardemom en de speculaaskruiden erdoor en serveer met de rest van de dadels en noten. 

  5. Breng in een theepot met zeef of in een steelpannetje 1 L water aan de kook. 

  6. Laat 2 eetlepels losse zwarte thee, 2 eetlepels rozenknopjes en 6 jujube in het water trekken. Eventueel kan je de thee zoeten met saffraan-kandijstokjes of honing.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.