Noedels met paksoi en een saus van pindakaas
Kok Jetske van den Elsen maakt heerlijke udon noedels met saus op basis van een restje pindakaas. Dit serveert ze met gegrilde paksoi en een verfrissende salade met komkommer en radijs.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 2-
Voor de saus2bosuien
-
•scheutje zonnebloemolie (of andere neutrale olie)
-
1 elverse gember
-
2 tenenknoflook
-
•bijna lege pot pindakaas (+/- 1 el pindakaas)
-
1 - 2 elchili crisp
-
1 elheet water
-
2 elsojasaus
-
1 elsesamolie
-
1 elzwarte azijn (of sherry azijn)
-
1 elsushi azijn
-
1 elpalmsuiker
-
2pakjes udon noedels
-
Voor de toppings•ingelegde roze gember (beni shoga)
-
•Thaise basilicum
-
•furikake
-
•bosui
-
Voor de salade3 - 4mini komkommers
-
•red meat radijzen (of andere radijsjes)
-
1 elsesamolie
-
2 elsushi azijn
-
1 tlgochugaru (rode chilivlokken)
-
1 tlsesamzaadjes, geroosterd
-
Voor de paksoi3mini paksoi
-
•scheutje zonnebloemolie (of andere neutrale olie)
-
2 elsojasaus
-
1 elsesamolie
-
1 tlgochugaru (rode chilivlokken)
-
2 tenenknoflook, fijngehakt
-
1 tlsesamzaadjes
-
Snijd voor de saus het witte deel van de bosuien fijn. Schil de gember en rasp samen met de knoflook fijn.
-
Voeg aan de bijna lege pot pindakaas heet water, de sushi azijn, zwarte azijn, sojasaus, chili crisp, palmsuiker en sesamolie toe. Schud de pot met deksel totdat het goed gemengd is.
-
Verwarm de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de gesneden bosui, gember en knoflook voor 1 minuut. Voeg de saus uit de pot toe, roer door en zet apart tot gebruik.
-
Knip het groene deel van de bosuien open en snijd het met een bosui-snijder of vork in dunne repen. Doe de repen in een kom ijskoud water met ijsblokjes tot de reepjes opkrullen.
-
Kook de noedles volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de noedles toe aan de saus en roer het door. Schep het in een diep bord. Maak het gerecht naar smaak af met de toppings.
-
Ga verder met de salade. Snijd voor de salade de mini komkommer in plakjes. Snijd met behulp van een mandoline de radijzen in dunne plakken.
-
Maak een dressing door de sushi azijn, sesamolie, gochugaru en sesamzaadjes te mengen. Meng dit met de salade.
-
Ga nu verder met de paksoi. Halveer de paksoi in de lengte. Breng een pan water met zout aan de kook. Blancheer de paksoi kort, totdat ze heldergroen zijn. Doe de paksoi kort in een kom ijskoud water zodat het garen stopt. Verdeel de paksoi over een ruim bord.
-
Verwarm de olie in een pannetje en fruit hierin de knoflook 1 minuut. Voeg de sojasaus, sesamolie en sesamzaadjes toe, warm door tot een iets dikkere saus. Schenk de saus over de paksoi en bestrooi met de gochugaru.
- Geniet van je noedels!