Recept: Oesters met aardappelen en whisky

22 januari 2016
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Oesters met aardappelen en whisky
Alain proeft een Twentse eigenzinnige whisky en maakt er dit passende gerecht bij! Oesters met aardappelen en whisky.
4 personen

Ingrediënten voor Oesters met aardappelen en whisky

  • 24 oesters, middelmaat
  • 4 vastkokende aardappels
  • 1 sjalotje, fijn gesnipperd
  • klein bosje bieslook, heel fijn gesneden
  • 200g crème fraîche
  • takje rozemarijnblad laurier
  • 2 el whisky
  • klein scheutje amandelolie
  • klein beetje citroensap
  • 4g inkt van inktvis (te bestellen bij de visboer)
  • peper uit de molen

 

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

Aan de slag

  1. 1

    Kook de aardappels in de schil gaar en verwijder de schil als ze nog warm zijn. Prak ze en meng met het gesnipperde sjalotje en bieslook. Breng op smaak met zout en peper.
     

  2. 2

    Open de oesters, laat ze uitlekken in een fijne zeef en vang het vocht op.
     

  3. 3

    Spoel de oesters schoon onder de kraan en verwarm ze ongeveer een minuut op laag vuur. Het vocht dat hierbij vrijkomt doe je bij het andere vocht doen en de oesters laat je uitlekken. Hak de oesters fijn als tartaar en doe er een beetje peper over.
     

  4. 4

    Verwarm het oestervocht, voeg de crème fraîche, rozemarijn en laurier toe en laat het inkoken tot een saus. Schenk door een zeef.
     

  5. 5

    Verwarm twee eetlepels whisky in een pannetje, zodat de alcohol verdampt en roer dit door de saus. Breng op smaak met peper, amandelolie en citroensap. Roer tot slot de inkt van de inktvis door de saus.
     

  6. 6

    Leg op elk bord een kookring. Doe in elke ring een paar lepels aardappel en druk licht aan. Verdeel de tartaar van oesters erover zodat je geen aardappel meer ziet. Haal de ringen voorzichtig omhoog en schenk de saus er omheen.

  7. 7

    In plaats van met oesters, kan het gerecht ook gemaakt worden met mosselen, kreeft of krab of andere zeevruchten. 

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter