Oesters met aardappelen en whisky

Alain proeft een Twentse eigenzinnige whisky en maakt er dit passende gerecht bij! Oesters met aardappelen en whisky.

Gerecht Vis
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 24
    oesters
  • 4
    vastkokende aardappels
  • 1
    sjalotje
  • bosje bieslook
  • 200 gr
    crème fraîche
  • takje rozemarijnblad laurier
  • 2 el
    whisky
  • amandelolie
  • 1
    citroen
  • 4 gr
    inkt van inktvis
  • peper
  1. Kook de aardappels in de schil gaar en verwijder de schil als ze nog warm zijn. Prak ze en meng met het gesnipperde sjalotje en bieslook. Breng op smaak met zout en peper.
     

  2. Open de oesters, laat ze uitlekken in een fijne zeef en vang het vocht op.
     

  3. Spoel de oesters schoon onder de kraan en verwarm ze ongeveer een minuut op laag vuur. Het vocht dat hierbij vrijkomt doe je bij het andere vocht doen en de oesters laat je uitlekken. Hak de oesters fijn als tartaar en doe er een beetje peper over.
     

  4. Verwarm het oestervocht, voeg de crème fraîche, rozemarijn en laurier toe en laat het inkoken tot een saus. Schenk door een zeef.
     

  5. Verwarm twee eetlepels whisky in een pannetje, zodat de alcohol verdampt en roer dit door de saus. Breng op smaak met peper, amandelolie en citroensap. Roer tot slot de inkt van de inktvis door de saus.
     

  6. Leg op elk bord een kookring. Doe in elke ring een paar lepels aardappel en druk licht aan. Verdeel de tartaar van oesters erover zodat je geen aardappel meer ziet. Haal de ringen voorzichtig omhoog en schenk de saus er omheen.

  7. In plaats van met oesters, kan het gerecht ook gemaakt worden met mosselen, kreeft of krab of andere zeevruchten. 

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.