11 minuten

Oranje kasteeltjes voor Koningsdag

Maandag is het Koningsdag en dan kom je met de oranje kasteeltjes van chef-kok Ramon Brugman goed voor dag. Een leuke, zoete verrassing om komend weekend alvast te maken.
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 8
  • 3
    eieren
  • 5
    eidooiers
  • 200 g
    suiker
  • 100 g
    bloem
  • 1
    snufje zout
  • 500 ml
    melk
  • 1
    vanillestokje
  • 45 g
    maïzena
  • 450 g
    boter (kamertemperatuur)
  • 225 g
    poedersuiker
  • 250 ml
    sinaasappelsap
  • 250 g
    geleisuiker
  • 1
    sinaasappel
  • 0,5
    citroen
  • 500 g
    marsepein
  • oranje kleurstof
  • poedersuiker
  • chocolade decoraties
  • 1
    mandarijn (optioneel)
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Voor het beslag klop je eerst 3 eieren met 3 eidooiers samen met 100 gram suiker. Zodra het wit en stevig is zeef je er 100 gram bloem doorheen terwijl je langzaam spatelt.

  2. Giet het beslag op een bakplaat met bakpapier en verdeel het beslag over de bakplaat. Bak het beslag in ongeveer 8 a 12 minuten gaar en laat het daarna goed afkoelen.

  3. Maak eerst een crème pâtissière. Breng hiervoor 500 ml melk met een vanillestokje en 50 gram suiker aan de kook.

  4. Meng 2 eidooiers met 50 gram suiker en 45 g maïzena. Zodra de melk kookt voeg je dit bij de eidooiers met suiker terwijl je blijft roeren.

  5. Giet de room op een plaatje, dek het af met folie en laat het afkoelen.

  6. Zodra de crème pâtissière is afgekoeld doe je dit in een kom samen met 450 gram boter (op kamertemperatuur), 225 gram poedersuiker en klop de crème luchtig en wit.

  7. Maak een sinaasappeljam door 250 ml sinaasappelsap, 250 gram geleisuiker, citroensap van een halve citroen in een pannetje te doen en rasp er de schil van 1 sinaasappel doorheen. Breng het aan de kook en laat het vervolgens nog even 4 minuutjes zachtjes doorkoken. Doe daarna de jam in een schone pot en laat het afkoelen.

  8. Begin al met de opbouw van de kasteeltjes. Snij hiervoor het beslag in twee banen. Smeer de onderste plak eerst in met een laag jam en smeer daar bovenop een laag boter crème. Laat dit goed opstijven in de koelkast en snij er daarna vierkantjes van 5 bij 5 cm.

  9. Kleur 500 gram marsepein oranje door het te kneden met wat oranje kleurstof. Rol het marsepein uit in een beetje poedersuiker. Snij er een rechte baan van en meet de hoogte van het opgebouwde gebakje. Doe daar 3 cm bij en teken dit af op het marsepein.

  10. Smeer de marsepein in met een laag crème en rol de cake in de marsepein. Vouw de bovenkant naar elkaar en spuit er een toefje crème op met een kartelspuitje. Strooi er een beetje poedersuiker overheen en decoreer het met een chocolaatjes of wat fruit.

  11. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.