7 minuten

Oranje soezen met échte banketbakkersroom voor Koningsdag

Onze chef-kok Ramon Brugman maakt een populair gebakje op Koningsdag: oranje soezen met échte banketbakkersroom! Het enige waar je je zorgen over moet maken; hoe eet je dit gebakje netjes op? 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 55 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

  • Voor het beslag:
    100 ml
    water
  • 100 ml
    melk
  • 100 gram
    boter
  • 100 gram
    bloem
  • 4
    eieren
  • 1/4 tl
    zout
  • Voor de banketbakkersroom:
    300 ml
    melk
  • 1
    vanillestokje
  • 60 gram
    suiker
  • 3
    eidooiers
  • 18 gram
    maïzena
  • Voor de crème patissier:
    200 ml
    slagroom
  • 1
    sinaasappel
  • Voor het glazuur:
    500 gram
    fondant
  • oranje kleurstof
  • Voor de afwerking:
    300 ml
    slagroom
  • 30 gram
    suiker
  • chocolade decoratie
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.

  2. Begin met het beslag. Breng het water, de melk en de boter aan de kook. Voeg de bloem toe en roer goed door. Er vormt zich een bal. Laat deze even doorgaren in de pan.

  3. Haal de pan van het vuur en voeg één voor één de eieren toe.

  4. Doe het beslag in een spuitzak en spuit er doppen mee op een bakplaat met bakpapier. Bak ze 18 a 20 minuten op 220 graden. Laat vervolgens goed afkoelen.

  5. Maak intussen de banketbakkersroom. Breng de melk met de helft van de suiker en de opengesneden vanillestok aan de kook.

  6. Meng de eidooiers met de rest van de suiker, roer dit goed door elkaar. Voeg dan de maïzena toe en maak daar een papje van. Voeg hier de kokende melk aan toe terwijl je goed blijft roeren.

  7. Doe het terug in de pan en breng langzaam aan de kook terwijl je goed blijft roeren. Haal de room uit de pan en dek direct af met een plastic velletje. Laat goed afkoelen. Als het afgekoeld is, roer je het glad.

  8. Ga verder met de crème patissier. Sla hiervoor de slagroom luchtig. Rasp wat van de schil van de sinaasappel en meng met de banketbakkersroom. Spatel hier voorzichtig de slagroom doorheen.

  9. Maak nu het glazuur. Verwarm de fondant tot 40 graden en roer de oranje kleurstof er doorheen. Haal de soezen door de glazuur en laat ze hard worden.

  10. Snijd de soes doormidden en vul de onderkant met de crème patissier.

  11. Meng tot slot 300 ml slagroom met 30 gram suiker en doe dit in een spuitzak. Spuit een rozet op de crème patissier en leg het kapje van de soes terug. Spuit bovenop een rozet slagroom.

  12. Werk de oranje soezen af met de chocolade decoratie.

  13. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.