Recept: Ossobuco met panzanellasalade

21 maart 2017
Waardeer: 
(Totaal: 1 stem)
Stilstaand beeld van Ossobuco met panzanellasalade
Chef-kok Ramon Brugman laat zich inspireren door de Italiaanse keuken voor deze betaalbare maaltijd. Hij maakt ossobuco (kalfsschenkel) met aardappelpuree en panzanellasalade, een salade met brood.
4 personen

Ingrediënten voor Ossobuco met panzanellasalade

Ossobuco:

  • 4 stuks kalfsschenkel gezaagd
  • 1 klont boter
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blikje tomaten blokjes
  • 1 stuk wortel
  • 1 stuk prei
  • 1 stuk bleekselderij
  • 5 takken tijm
  • 2 takken rozemarijn
  • 1 glas witte wijn
  • Zout en peper

Ingrediënten Aardappelpuree:

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 200 ml melk
  • 50 gram boter
  • 3 eetlepel crème fraiche

Ingrediënten Salade panzanella:

  • 120 gram oud brood
  • 1 rode ui
  • 500 gram diverse tomaten
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • olijfolie
  • 1/2 bos basilicum
  • Zout en peper

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Neem een pan met een dikke bodem. Doe hier de boter in en braad de kalfsschenkels. Haal ze uit de pan en fruit hier de gesneden ui en knoflook in. 

  2. 2

    Snij de rest van de groenten fijn en was deze goed. Fruit ook deze aan in de pan. Leg de schenkels terug in de pan en voeg de wijn en het blikje tomaten toe.  Laat de schenkels even zachtjes koken. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe. Doe de deksel op de pan en stoof ze tot ze bijna van het bot afvallen. Dit kan zo’n anderhalf uur duren.

  3. 3

    Schil de aardappels en kook ze gaar. Giet ze af en stoom ze goed droog. Pureer ze en roer er de melk doorheen die je van te voren warm hebt gemaakt. 

  4. 4

    Doe de boter in kleine blokjes door de puree. Als laatste de crème fraiche. Maak op smaak met zout.

  5. 5

    Scheur het brood in stukken en leg deze in een oven schaal. Besprenkel met olijfolie en zout en peper. Bak deze 4 minuten in een oven van 140 graden. De bedoeling is dat ze niet helemaal hard worden maar nog zacht van binnen zijn. Haal ze uit de oven.

  6. 6

    Snij de ui in ringen en doe daar de azijn op. Laat dit 10 minuten staan zodat de ui lekker zacht wordt.

  7. 7

    Snij de tomaten in parten en scheur de blaadjes basilicum er door heen. Doe er een flinke scheut olijfolie op en een eetlepel rode wijnazijn. Breng op smaak met peper en zout. Knijp nu drie keer met je handen door de salade zodat de tomaten een beetje kneuzen. Doe de stukken brood er door en meng alles goed door elkaar. Serveer in een mooie schaal.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter