Recept: Overheerlijke marmerkoekjes met pinda's en chocolade

23 juni 2017
Waardeer: 
(Totaal: 8 stemmen)
BinnensteBuiten

“Koken en bakken is een uit de hand gelopen hobby”. Gedurende de ramadan delen onze kijkers hun favoriete recepten die je tijdens de ramadan kan klaarmaken. En die natuurlijk ook lekker zijn als je niet meedoet aan deze vastenmaand. 

Het laatste recept van deze serie is van Elisabeth (30) uit Culemborg.

In het dagelijkse leven is Elisabeth juriste. Als ze haar Marokkaanse man leert kennen, verdiept ze zich in de Marokkaanse keuken.  Niet gemakkelijk in het begin; zo nu en dan kijkt ze bij haar schoonmoeder mee hoe het moet. Inmiddels heeft Elisabeth zich online ontpopt als een ware kook- en bak-fanaat. “Een uit de hand gelopen hobby”,  zegt ze zelf. Ze deelt gerechten en toetjes met haar volgers. 

Nu het einde van de ramadan nadert heeft Elisabeth voor het marmerkoekje gekozen. “Ik maak sowieso heel graag koekjes. Maar dit koekje maak ik echt vaak.  Als je het zo ziet lijkt het heel erg ingewikkeld maar als je de stappen goed volgt kan het niet misgaan!  Ik ben dit recept zelf jaren geleden op een  Marokkaans forum tegengekomen. En aan dat recept heb ik mijn eigen draai gegeven. Echt een perfect recept voor het Suikerfeest! Maar ook voor op een verjaardag of voor bij de koffie kun je ze maken. Het is in ieder geval mijn favoriete recept.”  

35 stuks

Ingrediënten voor Overheerlijke marmerkoekjes met pinda's en chocolade

 • 500 g ongezouten pinda’s 
 • 200 g biscuitjes naar keuze (bijv. mariabiscuitjes)
 • 1 blikje gecondenseerde melk (397g)
 • 2 el honing
 • 2 el cacao
 • 1 tl kaneel
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 400 g witte chocolade
 • 50 g pure chocolade
 • zonnebloemolie

Verder heb je nodig:

 • een sateprikker 
 • een plat bakblik (bijv. van je oven, afmeting ca. 25 bij 30 cm > moet in je koelkast passen)
 • een aardappelschilmesje
 • plastic folie

 

Aan de slag

 1. 1

  Maal de pinda’s grof in een hakmolen of doe de pinda’s in een theedoek en sla ze met een deegroller kleiner. Maal ook de biscuitjes grof en meng dit met de pinda’s. 

 2. 2

  Voeg de cacao, kaneel en vanillesuiker toe en meng dit goed. 

 3. 3

  Doe de gecondenseerde melk en honing erbij en meng met een houten pollepel (dit is wat plakkerig, dus stevig mengen). Je krijgt nu een kleverig mengsel.

   

   

 4. 4

  Bedek de bakplaat met bakpapier. Stort hierop het mengsel en druk het met je handen een beetje uit. Leg er nu een stuk plastic folie op en rol met een klein deegrollertje of een stevig glas de vulling glad over de bakplaat. Zorg ervoor dat je een gelijkmatig en glad oppervlak krijgt.

 5. 5

  Smelt de helft van de witte chocolade met 1 eetl zonnebloemolie au bain-marie: hiervoor breek je de chocolade in stukken en doe je het in een schaal samen met de zonnebloemolie. Doe een klein laagje water in een steelpannetje en breng aan de kook. Zet het vuur dan laag en de schaal erop (de onderkant van de schaal mag het water niet raken). Laat dit rustig smelten en roer mooi glad.

 6. 6

  Giet deze gesmolten chocolade over de vulling op de bakplaat en strijk uit met een lepel. Schud je bakplaat dan even heen en weer zodat de chocolade mooi glad wordt. Zet ongeveer een half uur in de koelkast om hard te worden. 

 7. 7

  Als de chocolade hard is geworden, smelt je de andere helft van de witte chocolade op dezelfde manier.  Ook smelt je de pure chocolade met 1 tl zonnebloemolie op dezelfde manier. Doe de pure chocolade in een boterhamzakje.

 8. 8

  Haal de bakplaat uit de koelkast en til de massa met behulp van het bakpapier uit de vorm. Draai dan om en leg ondersteboven op je bakplaat. Trek het bakpapier eraf. 

  Giet hierover de witte chocolade die je net gesmolten hebt en strijk weer mooi glad (desnoods even schudden). 

 9. 9
  Knip dan van je boterhamzakje een piepklein puntje zodat je een heel klein gaatje krijgt. Spuit hierdoor de chocolade in lange lijnen op je koek (van links naar rechts). Het geeft niet als de lijntjes wat scheef zijn of door elkaar lopen, en houdt er ongeveer een halve cm tussen.BinnensteBuiten
Eet smakelijk!