Marmerkoekjes

Overheerlijke marmerkoekjes met pinda's en chocolade

“Koken en bakken is een uit de hand gelopen hobby”. Gedurende de ramadan delen onze kijkers hun favoriete recepten die je tijdens de ramadan kan klaarmaken. En die natuurlijk ook lekker zijn als je niet meedoet aan deze vastenmaand. 

Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

 • 500 g
  ongezouten pinda's
 • 200 g
  biscuitjes
 • 1
  blikje gecondenseerde melk
 • 2 el
  honing
 • 2 el
  cacao
 • 1 tl
  kaneel
 • 1
  zakje vanillesuiker
 • 400 g
  witte chocolade
 • 50 g
  pur chocolade
 • zonnebloemolie
 1. Maal de pinda’s grof in een hakmolen of doe de pinda’s in een theedoek en sla ze met een deegroller kleiner. Maal ook de biscuitjes grof en meng dit met de pinda’s. 

 2. Voeg de cacao, kaneel en vanillesuiker toe en meng dit goed. 

 3. Doe de gecondenseerde melk en honing erbij en meng met een houten pollepel (dit is wat plakkerig, dus stevig mengen). Je krijgt nu een kleverig mengsel.

 4. Bedek de bakplaat met bakpapier. Stort hierop het mengsel en druk het met je handen een beetje uit. Leg er nu een stuk plastic folie op en rol met een klein deegrollertje of een stevig glas de vulling glad over de bakplaat. Zorg ervoor dat je een gelijkmatig en glad oppervlak krijgt.

 5. Smelt de helft van de witte chocolade met 1 eetl zonnebloemolie au bain-marie: hiervoor breek je de chocolade in stukken en doe je het in een schaal samen met de zonnebloemolie. Doe een klein laagje water in een steelpannetje en breng aan de kook. Zet het vuur dan laag en de schaal erop (de onderkant van de schaal mag het water niet raken). Laat dit rustig smelten en roer mooi glad.

 6. Giet deze gesmolten chocolade over de vulling op de bakplaat en strijk uit met een lepel. Schud je bakplaat dan even heen en weer zodat de chocolade mooi glad wordt. Zet ongeveer een half uur in de koelkast om hard te worden. 

 7. Als de chocolade hard is geworden, smelt je de andere helft van de witte chocolade op dezelfde manier.  Ook smelt je de pure chocolade met 1 tl zonnebloemolie op dezelfde manier. Doe de pure chocolade in een boterhamzakje.

 8. Haal de bakplaat uit de koelkast en til de massa met behulp van het bakpapier uit de vorm. Draai dan om en leg ondersteboven op je bakplaat. Trek het bakpapier eraf. 

  Giet hierover de witte chocolade die je net gesmolten hebt en strijk weer mooi glad (desnoods even schudden). 

 9. Knip dan van je boterhamzakje een piepklein puntje zodat je een heel klein gaatje krijgt. Spuit hierdoor de chocolade in lange lijnen op je koek (van links naar rechts). Het geeft niet als de lijntjes wat scheef zijn of door elkaar lopen, en houdt er ongeveer een halve cm tussen.

 10. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.