11 minuten

Pasta alla puttanesca

Onze chef-kok Ramon maakt één van zijn favoriete pastagerechten: pasta puttanesca! Met zongedroogde tomaatjes, olijven, kappertjes, chilivlokken én Ramon geeft er net even een andere draai aan...
 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

  • Voor de pasta
    300 gr
    bloem
  • 3
    eieren
  • 1/2 tl
    zout
  • scheut olijfolie
  • Voor de puttanesca saus
    4
    tenen knoflook
  • 5
    zongedroogde tomaten
  • 500 gr
    super rijpe tomaten
  • 2 el
    kappertjes
  • 200 gr
    zwarte olijven
  • 5
    takken basilicum
  • 1 tl
    chilivlokken
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • Voor de Pangritata
    4
    sneetjes oud brood
  • 1
    teen knoflook
  • 1
    citroen
  • 1/4
    bosje peterselie
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  1. Leg de hoeveelheid bloem op een schoon werkvlak. Maak een kuiltje in de bloem en tik in het midden de eieren. Doe daar ook het zout bij en de olijfolie. Meng nu beetje bij beetje de bloem bij het ei tot er een deeg vormt. Kneed het nu goed door tot een soepel en glad deeg. Laat het afgedekt 20 minuten rusten.

  2. Rol het deeg door de pastamachine uit, op de één na dunste stand. Snijd banen van twee centimeter breed, met een lengte van ongeveer vier à vijf centimeter. Vouw het midden naar elkaar toe, zodat je een vlinderstrikje krijgt. Plak het vast met een druppel water. Laat ze minimaal 20 minuten drogen, voordat je ze gaat koken.

  3. Giet een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en verwarm deze. Snijd de knoflook en de zongedroogde tomaten fijn en bak deze aan. 

  4. Na drie minuten voeg je de chilivlokken, kappertjes en de gesneden olijven toe. Snijd ondertussen de tomaten fijn. Voeg deze toe en breng het aan de kook. Voeg zout en peper toe en laat de saus 15 minuten zachtjes inkoken. Voeg als laatste de basilicum toe. Proef de saus goed na of er nog wat zout of peper op moet. 

  5. Voor de pangritata: verkruimel het oude brood. Doe een scheut olijfolie in de pan en bak daar een hele teen knoflook in aan. Voeg het broodkruim toe en houd het in beweging. 

  6. Rasp er een citroenschil bij en de helft van de peterselie. Als het broodkruim krokant is, haal je het van het vuur en voeg je de rest van de peterselie toe. Laat dit afkoelen

  7. Kook de pasta/farfalle beetgaar in een pan water met zout. De pasta is in ongeveer in drie minuten klaar. Schep de farfalle uit het kookwater en voeg ze meteen toe aan de saus. Er mag wat kookvocht mee komen. Schud de farfalle goed door de saus en doe er als laatste nog wat basilicum en pangritata op.

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.