9 minuten

Pinda-okersoep met bananenchips

Chef-kok Sharon de Miranda maakt een pittige pinda-okersoep met knapperige bananenchips. Ken jij oker of okra al? Een heerlijke groente die veel wordt gebruikt in de Surinaamse keuken. Qua smaak lijkt het een beetje op sperzieboontjes. Eet smakelijk! 

Gerecht Vis
Bereidingstijd 30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de pinda-okersoep
    500 gr
    okers
  • 200 gr
    Tayerblad
  • 1
    ui
  • 2
    tomaten
  • 6 el
    pindakaas
  • 1
    Madame Jeanette peper of gele peper
  • 3
    tenen knoflook
  • 400 gr
    witte vis in moten
  • 2
    bouillonblokjes
  • 2
    pimentkorrels
  • olie
  • Voor de bananenchips
    4
    groene bakbananen
  • 2 tl
    knoflookpoeder
  • 6
    tenen knoflook
  • zout
  • genoeg (zonnebloem)olie om in te frituren
  1. Snipper de ui en hak de tenen knoflook fijn. Neem een soeppan en verwarm hierin een scheutje olie. Fruit de knoflook en ui aan. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes en doe deze met twee bouillonblokjes in de pan.

  2. Voeg de vis in moten toe aan de pan en roerbak even mee. Voeg hier twee liter water aan toe en doe er een hele peper bij. Laat dan de inhoud van de pan even koken met de deksel erop. Houd de peper in de gaten, want als deze breekt wordt de soep wel heel erg pittig. 

  3. Verwijder de vis uit de pan en laat het even afkoelen. Haal wat soep uit de pan en roer hier de pindakaas doorheen in een mengbakje. Roer net zolang totdat het een saus zonder klontjes is. 

  4. Snijd de okers in ringen en voeg ze toe aan de soeppan, samen met de pimentkorrels. Laat het 30 minuten koken.

  5. Roer de pindasaus vervolgens weer door de soep. Verwijder de graten van de afgekoelde vis met je handen. Voel goed of er nog graatjes zitten, maar blijf opletten tijdens het eten van de soep. Voeg de uitgepluisde vis toe aan de soep.

  6. Was het Tayerblad, verwijder de steeltjes, snijd deze in reepjes en voeg deze toe aan de soep. Laat het nog tien minuten opstaan.

  7. Voor de bananenchips verwarm je de olie met de tenen knoflook tot ongeveer 180 graden en schil je ondertussen de bakbananen schoon.

  8. Snijd met een mandoline of kaasschaaf de bakbanaan - in de lengte - in dunne plakken. Het liefst zo dun mogelijk. Frituur de bakbanaan vervolgens goudbruin. Plaats ze daarna op keukenpapier en bestrooi ze eventueel met een klein beetje zout en knoflookpoeder. 

  9. Met een aardappelstamper stamp je de okers een beetje fijn in de soep. Let op: verwijder eerst de peper!

  10. Geniet van je pinda-okersoep!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.