Ovenschotel met bakbanaan en lamsgehakt

ovenschotel 162
8 min
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
62 personen
Sharon maakt een smakelijk Zuid-Amerikaans gerecht: een ovenschotel met bakbanaan, lamsgehakt, creoolse kruiden en olijven.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
6
  • 6
    rijpe bakbananen
  • 600 g
    lamsgehakt
  • 1
    ui
  • 2
    teentjes knoflook
  • 4
    tomaten
  • 1
    bosje koriander
  • 1
    bosje platte peterselie
  • 250 g
    geraspte kaas
  • 1
    gele paprika
  • 1
    rode paprika
  • 100 g
    groene olijven zonder pit
  • 1 el
    korianderpoeder
  • ½ el komijnpoeder
  • 1 el
    groentebouillonpoeder (of 1 blokje)
  • 2
    eieren
  • 3 el
    tomatenpuree
  • peper/zout
  • 1
    krop ijsbergsla
  • 200 g
    maiskorrels
  • 1
    rode ui
  • 1 el
    mayonaise
  • 1
    komkommer
  1. 1

    Schil en snij de bakbananen in de lengte doormidden. Bak de bananen in een laagje olie goudbruin en laat deze uitlekken op een bord met keukenpapier.

  2. 2

    Verwarm de oven voor op 180 graden. Rul het gehakt goudbruin in een ruime wok, zonder olie. Ondertussen snipper je het uitje, hak je de knoflook fijn en snij je de tomaten en paprika in blokjes. Bak deze vervolgens ongeveer 3 min mee. Roer de tomatenpuree erdoor en blus het af met ongeveer 200 ml water. Doe de groentebouillonpoeder erbij en laat het nog 2 min opstaan. Snij de olijven in plakje en voeg dit toe aan het gehakt. Verwijder de pan van het vuur.

  3. 3

    Vet de bodem van een ovenschaal in met wat olie en leg de plakken bakbanaan mooi naast elkaar, zodat de bodem niet meer zichtbaar is. Snij ze, als dat nodig is, op maat. Kluts de eieren en bestrijk de naden van de plakken met wat ei, zodat het als lijm fungeert.

  4. 4

    Verdeel de helft van het gehakt over de bakbanaan-laag en bestrooi daarop wat kaas. Leg hierop weer een laag bakbanaan en bestrijk deze weer met wat ei. Daar bovenop komt weer een laag gehakt met kaas. De laatste laag moet weer banaan, ei en kaas zijn.

  5. 5

    Bak het vervolgens 25 min af in de voorverwarmde oven.

  6. 6

    Serveer dit gerecht met fijn gesneden ijsbergsla. Op smaak gemaakt met mayonaise, mais, komkommer en rode ui.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!