Recept: Pittige bonenschotel

7 maart 2018
Waardeer: 
(Totaal: 66 stemmen)
Stilstaand beeld van Pittige bonenschotel

Ramon Brugman maakt in deze Nationale Week Zonder Vlees natuurlijk een vleesloze maaltijd. En deze is ook zoutloos, omdat ook bewuster omgaan met zout geen kwaad kan. Ramon zorgt er natuurlijk voor dat het toch rijk aan smaak blijft, want deze bonenschotel is zo lekker subtiel en pittig dat je zout geen moment mist.

4 personen

Ingrediënten voor Pittige bonenschotel

Ingrediënten

bonenschotel

  • 1 zakje gemixte droge bonen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 blikjes tomaten blokjes
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 citroen
  • 1 bos peterselie
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 rode peper
  • 1 bakje crème fraîche

 

 

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving



Guacamole 

  • 2 rijpe avocado
  • 1 klein uitje
  • 1 teen knoflook
  • 1 citroen
  • 1 rode peper
  • 2 tomaten
  • 1/4 bosje koriander

Zoet zure tomaten salsa 

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 3 tomaten
  • 1/4 bosje koriander
  • 1 el wittewijn azijn
  • 1 el honing

    Aan de slag

    1. 1

      Week de gedroogde bonen een nacht op koud water.

    2. 2

      Snij de ui en knoflook en zet deze aan in een scheutje olijfolie.



       

    3. 3

      Doe er de specerijen bij en zet deze kort aan zodat de smaken goed vrij komen. Giet er de twee blikjes tomatenblokjes op. 

    4. 4

      Giet de bonen af en voeg deze toe aan de pan. 

    5. 5

      Snij de peper fijn en voeg deze toe samen met het sap van de citroen. Stoof de bonen in een uurtje gaar.

    6. 6

      Voeg nu de gesneden paprika toe en de bos gehakte peterselie. Kook de saus in tot hij een mooie dikte heeft.

    7. 7

      Maak de guacamole. Plisseer/ontvel hiervoor de tomaten. Dit doe je door een kruisje in het kroontje van de tomaat te zetten en vervolgens 10 seconden in een pan kokend water te dompelen. Laat ze daarna gelijk afkoelen in koud water. Nu verwijder je heel makkelijk met een mesje het schilletje van de tomaat.

    8. 8

      Snij het uitje super fijn.

    9. 9

      Maak van de knoflook een beetje puree met de zijkant van je mes.

    10. 10

      Prak de avocado met een beetje citroensap zodat de avocado niet verkleurd.

    11. 11

      Snij de ontvelde tomaten in fijne blokjes zonder zaad.

    12. 12

      Snij de koriander fijn en meng alles goed door elkaar. 

    13. 13

      Als laatste maken we de salsa. Snij hiervoor de ui, knoflook, tomaten en koriander fijn en voeg daar de witte wijnazijn en honing aan toe. Laat dit even goed marineren.

    14. 14

      Zodra je de bonenstoof opdient kan je nog een klodder crème fraîche bovenop de bonenstoof doen. Deze smelt dan langzaam weg in de stoof. 

    Eet smakelijk!

    Laat je reactie achter