Pittige bonenschotel

Ramon Brugman maakt in deze Nationale Week Zonder Vlees natuurlijk een vleesloze maaltijd. En deze is ook zoutloos, omdat ook bewuster omgaan met zout geen kwaad kan. Ramon zorgt er natuurlijk voor dat het toch rijk aan smaak blijft, want deze bonenschotel is zo lekker subtiel en pittig dat je zout geen moment mist.

Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • bonenschotel
    1
    zakje gemixte droge bonen
  • 2
    uien
  • 2
    tenen knoflook
  • 2
    blikjes tomaten blokjes
  • 1 el
    gerookte paprikapoeder
  • 1 tl
    komijn
  • 1 tl
    gemalen korianderzaad
  • 1
    citroen
  • 1
    bos peterselie
  • 1
    rode paprika
  • 1
    groene paprika
  • 1
    rode peper
  • 1
    bakje crème fraîche
  • Guacamole
    2
    rijpe avocado
  • 1
    klein uitje
  • 1
    teen knoflook
  • 1
    citroen
  • 1
    rode peper
  • 2
    tomaten
  • 1/4
    bosje koriander
  • Zoet zure tomaten salsa
    1
    ui
  • 1
    teen knoflook
  • 3
    tomaten
  • 1/4
    bosje koriander
  • 1 el
    witte wijn azijn
  • 1 el
    honing
  1. Week de gedroogde bonen een nacht op koud water.

  2. Snij de ui en knoflook en zet deze aan in een scheutje olijfolie.

     

  3. Doe er de specerijen bij en zet deze kort aan zodat de smaken goed vrij komen. Giet er de twee blikjes tomatenblokjes op. 

  4. Giet de bonen af en voeg deze toe aan de pan. 

  5. Snij de peper fijn en voeg deze toe samen met het sap van de citroen. Stoof de bonen in een uurtje gaar.

  6. Voeg nu de gesneden paprika toe en de bos gehakte peterselie. Kook de saus in tot hij een mooie dikte heeft.

  7. Maak de guacamole. Plisseer/ontvel hiervoor de tomaten. Dit doe je door een kruisje in het kroontje van de tomaat te zetten en vervolgens 10 seconden in een pan kokend water te dompelen. Laat ze daarna gelijk afkoelen in koud water. Nu verwijder je heel makkelijk met een mesje het schilletje van de tomaat.

  8. Snij het uitje super fijn.

  9. Maak van de knoflook een beetje puree met de zijkant van je mes.

  10. Prak de avocado met een beetje citroensap zodat de avocado niet verkleurd.

  11. Snij de ontvelde tomaten in fijne blokjes zonder zaad.

  12. Snij de koriander fijn en meng alles goed door elkaar. 

  13. Als laatste maken we de salsa. Snij hiervoor de ui, knoflook, tomaten en koriander fijn en voeg daar de witte wijnazijn en honing aan toe. Laat dit even goed marineren.

  14. Zodra je de bonenstoof opdient kan je nog een klodder crème fraîche bovenop de bonenstoof doen. Deze smelt dan langzaam weg in de stoof. 

  15. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.