7 minuten

Pittige pastei met romige uiensoep

Chef-kok Sharon de Miranda maakt een pastei gevuld met pittige aardappelen en wortels. Daarbij serveert ze een romige uiensoep. Vega en lekker!
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 6
  • Voor de pastei
    250 g
    zelfrijzend bakmeel
  • 100 g
    roomboter
  • 1 dl
    koud water
  • snufje zout
  • Voor de vulling
    500 gr
    kruimige aardappels
  • 1
    winterpeen
  • 1
    Madame Jeanette
  • 1
    ui
  • 100 gr
    roomboter
  • 2,5 dl
    kookroom
  • zout
  • Voor de romige uiensoep
    500 gr
    uien
  • 2
    tenen knoflook
  • 2
    laurierbladeren
  • 2
    kruidnagels
  • 2
    groentebouillonblokjes
  • 1 tl
    gemalen witte peper
  • 100 gr
    crème fraîche
  • 1 l
    water
  • 2 tl
    gedroogde tijm
  • 3 el
    olie
  • Benodigheden
    bakblik, staafmixer, deegroller
  1. Begin met het maken van het deeg door het zelfrijzende bakmeel te kneden met een snufje zout en de roomboter. Voeg er 1 dl koud water aan toe en blijf het kneden, totdat je een mooi deeg hebt. Laat dit vervolgens opstijven in de koelkast.

  2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappels en winterpeen. Snijd deze vervolgens in stukken en kook ze samen in ongeveer 15 min met een snufje zout gaar en giet alles af. Snipper de ui en hak de Madame Jeannette fijn. Smelt de roomboter in een koekenpan en smoor hierin het gesnipperde uitje en de Madame Jeannette. Stamp de aardappelen met de gebakken ui, peper en de kookroom tot puree. Hak de peterselie fijn en voeg toe.

  3. Haal het deeg uit de koelkast en rol deze uit. Houd ongeveer ½ centimeter dikte aan. Bekleed vervolgens een beboterd bakblik met de helft van het uitgerolde deeg. Druk de hoeken goed aan en zorg ervoor dat het deeg iets over de rand heen komt. Doe de vulling erin en bekleedt het me de rest van het deeg. Bak de pastei in ongeveer 30 minuten af in de op 200 graden voorverwarmde oven.

  4. Maak ondertussen de romige uiensoep. Maak de uien schoon en snijd ze in grove stukken. Snijd de tenen knoflook fijn. Verwarm een soeppan met de olie. Fruit op een laag pitje de uien en knoflook zacht. Bak de tijm mee en blus het af met het water. Voeg de laurier en kruidnagels toe en laat het ongeveer 20 min op een laag pitje koken. Verwijder de kruidnagel en laurier. Verkruimel de bouillonblokjes erin. Voeg de witte peper en crème fraîche toe. Pureer met een staafmixer tot een egale soep en verwarm het nog ongeveer 2 min op een lage pit.

  5. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.