Pittige pastei met romige uiensoep
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 6-
Voor de pastei250 gzelfrijzend bakmeel
-
100 groomboter
-
1 dlkoud water
-
•snufje zout
-
Voor de vulling500 grkruimige aardappels
-
1winterpeen
-
1Madame Jeanette
-
1ui
-
100 grroomboter
-
2,5 dlkookroom
-
•zout
-
Voor de romige uiensoep500 gruien
-
2tenen knoflook
-
2laurierbladeren
-
2kruidnagels
-
2groentebouillonblokjes
-
1 tlgemalen witte peper
-
100 grcrème fraîche
-
1 lwater
-
2 tlgedroogde tijm
-
3 elolie
-
Benodigheden•bakblik, staafmixer, deegroller
-
Begin met het maken van het deeg door het zelfrijzende bakmeel te kneden met een snufje zout en de roomboter. Voeg er 1 dl koud water aan toe en blijf het kneden, totdat je een mooi deeg hebt. Laat dit vervolgens opstijven in de koelkast.
-
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappels en winterpeen. Snijd deze vervolgens in stukken en kook ze samen in ongeveer 15 min met een snufje zout gaar en giet alles af. Snipper de ui en hak de Madame Jeannette fijn. Smelt de roomboter in een koekenpan en smoor hierin het gesnipperde uitje en de Madame Jeannette. Stamp de aardappelen met de gebakken ui, peper en de kookroom tot puree. Hak de peterselie fijn en voeg toe.
-
Haal het deeg uit de koelkast en rol deze uit. Houd ongeveer ½ centimeter dikte aan. Bekleed vervolgens een beboterd bakblik met de helft van het uitgerolde deeg. Druk de hoeken goed aan en zorg ervoor dat het deeg iets over de rand heen komt. Doe de vulling erin en bekleedt het me de rest van het deeg. Bak de pastei in ongeveer 30 minuten af in de op 200 graden voorverwarmde oven.
-
Maak ondertussen de romige uiensoep. Maak de uien schoon en snijd ze in grove stukken. Snijd de tenen knoflook fijn. Verwarm een soeppan met de olie. Fruit op een laag pitje de uien en knoflook zacht. Bak de tijm mee en blus het af met het water. Voeg de laurier en kruidnagels toe en laat het ongeveer 20 min op een laag pitje koken. Verwijder de kruidnagel en laurier. Verkruimel de bouillonblokjes erin. Voeg de witte peper en crème fraîche toe. Pureer met een staafmixer tot een egale soep en verwarm het nog ongeveer 2 min op een lage pit.
- Eet smakelijk!