Ragout van bospaddenstoelen

chef-kok
Ramon Brugman
173eten
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
102 personen

Chef-kok Ramon Brugman kookt een betaalbare maaltijd met een smaakvolle ragout van bospaddenstoelen. De salade van witlof en roodlof vind je hier: bit.ly/lofsalade

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Ragout
    300 gr
    anijspaddestoelen
  • 100 gr
    pied de mouton
  • 200 gr
    shiitake
  • 200 gr
    kastanjechampignons
  • 200 gr
    mini champignons
  • 100 gr
    boter
  • 120 gr
    bloem
  • 500 ml
    room
  • 1
    ui
  • 2
    teentjes knoflook
  • peterselie
  • dragon
  • 2
    eidooiers
  • 100 ml
    room
  • peper en zout
  • Pasteibakjes
    1
    pakje korstdeeg
  • 1
    ei
  • Salade van witlof met walnoot en blauwe kaas
    4
    strookjes witlof
  • 2
    stronkjes roodlof
  • 1
    granny smith appel
  • 100 gr
    walnoten
  • 150 gr
    gorgonzola
  • 2
    augurken
  • 2 el
    mayonaise

Bereiding

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. 2

    Begin met het maken van de pasteibakjes. Steek hiervoor twee plakken korstdeeg uit. Steek bij een plak ook een binnenring eruit. 

  3. 3

    Scheid het ei en klop de eidooier glad. Voeg hier een druppel water aan toe.

     

  4. 4

    Bestrijk de hele plak licht met het ei strijksel. Leg hier nu de plak boven op waar je een ring uitgestoken hebt. Bestrijk de bovenste ring met ei strijksel en prik in het midden van het pasteibakje wat gaatjes.

     

  5. 5

    Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de pasteibakjes. Bak de pasteitjes in ongeveer 20 minuten gaar op 180 graden. Als ze gaar zijn verwijder je de helft van het midden van het pastei bakje zodat je echt een bakje krijgt. Laat ze even nadrogen in de oven.

  6. 6

    Maak de diverse paddenstoelen schoon en snijd ze in stukjes. Snipper de ui en snij de knoflook. 

  7. 7

    Bak de ui, knoflook en de paddenstoelen in een klontje boter tot ze net gaar zijn. Leg  vervolgens de paddenstoelen op een zeefje en bewaar het vocht wat eruit loopt.
     

  8. 8

     Maak een roux van de boter en de bloem. Voeg hier het uitlekvocht aan toe en roer het geheel tot een gladde massa. 

  9. 9

    Voeg nu 500 ml room toe en verwarm tot een gladde ragout. 

  10. 10

    Voeg het paddenstoelenmengsel eraan toe en maak het geheel goed warm.

  11. 11

    Hak de peterselie en dragon fijn en voeg het toe aan de ragout. Breng op smaak met zout en peper.


     

  12. 12

    Roer de eidooier en de  100 ml room door elkaar en vlak voordat je de ragout gaat gebruiken roer je dit door de ragout. Daar door wordt hij nog lekkerder.

  13. 13

    Maak nu de salade. Snij het kontje van de lof en pluk de blaadjes. Snij de appel in dunne reepjes net als de augurk. Snij de kaas in blokjes en rooster de walnoten in de oven of even kort in de pan. Leg alles in een schaal. 

  14. 14

    Doe een beetje augurken vocht in een bakje en roer daar de mayonaise doorheen. Besprenkel de salade met de dressing en strooi er de walnoten over heen.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!