Ramons appelslof
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 6-
Sloffen deeg180 gboter
-
100 gsuiker
-
80 gwitte basterdsuiker
-
1eidooier
-
1 gzout
-
1citroen (rasp)
-
250 gbloem
-
3 gbakpoeder
-
Banketbakkersroom200 mlmelk
-
1vanille stokje
-
150 gsuiker
-
1eidooier
-
36 gmaïzena
-
Amandelvulling200 gamandelmeel
-
150 gpoedersuiker
-
2eiwitten
-
Voor de vulling (recept hierboven)225 gamandelvulling
-
150 gbanketbakkersroom
-
Appelvulling2appels (Jonagold of Elstar)
-
250 gbanketbakkersroom (zie recept hierboven)
-
40 gamandelvulling
-
1citroen (rasp)
-
40 grozijnen
-
1/2 tlkaneel
-
Afwerking200 mlslagroom
-
20 gsuiker
-
Benodigdheden1plastic folie
-
1sloffenring of ronde bakvorm
-
Start met het maken van het deeg. Meng hiervoor 180 gram boter met 100 gram suiker, 80 gram witte basterdsuiker, de eidooier, zout en citroenrasp. Voeg dan 250 gram bloem en 3 gram bakpoeder hieraan toe en kneed rustig en zo kort mogelijk tot een deeg. Duw het plat, dek het af met plastic folie en laat het een uur opstijven in de koelkast.
-
Maak het banketbakkersroom. Breng hiervoor 200 ml melk met de helft van de suiker (75 gram) en de open gesneden vanillestok aan de kook. Meng de eidooier met de rest van de suiker (75 gram) en de maïzena en roer dit goed door elkaar. Voeg hier het kokende melk aan toe terwijl je goed blijft roeren. Doe alles terug in de pan en breng langzaam aan de kook terwijl je goed blijft roeren. Haal de room uit de pan en dek af met een plastic velletje. Laat goed afkoelen in de koelkast.
-
Banketbakkersroom of crème pâtissière voor de culi’s onder ons kan echt niet ontbreken in dit gerecht. Het is zo lekker, makkelijk te maken en is heel erg lekker om te mengen met amandelspijs dan krijg je echt een amandelcrème.
-
Doe 200 gram amandelmeel met 150 gram poedersuiker en 2 eiwitten in een kom en roer alles totdat je amandelvulling hebt.
-
Meng 225 gram amandelvulling met 150 gram banketbakkersroom. Doe de vulling in een spuitzak (let op: de rest van het banketbakkersroom en amandelvulling gebruik je later).
-
Je kan hiervoor het best de kant-en-klare amandelspijs gebruiken.
-
Haal het deeg uit de koelkast en kneed het deeg kort door. Maak er een dikke plak van zodat je er twee sloffen ringen uit kunt steken. Mocht je deze niet hebben kan het ook in een ronde bakvorm. Zet de oven aan op 180 graden.
-
Spuit de vulling in het midden van je sloffenbodem. Zorg dat de rand ongeveer 1 cm vrij blijft zodat het deeg omhoog kan bakken. Bak de slof in ongeveer 25 á 30 minuten gaar en laat het afkoelen.
-
Vul een bakje met kokend water en leg 40 gram rozijnen onder water. Laat ze 1 uur wellen. Giet ze daarna af en dep ze droog. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snij ze in kleine blokjes. Meng 40 gram amandelvulling met 250 gram banketbakkersroom. Voeg hier de appel aan toe samen met de rasp van de citroen, de rozijnen en de kaneel. Roer alles goed door elkaar en doe de vulling op de sloffenbodem.
-
Doe de rest van de amandelvulling in een spuitzak met een kleine kartel en spuit zigzag de amandelvulling op de appelvulling. Schroei de spijs in een oven die voorverwarmd is op 220 graden. Als het net begint te kleuren kunnen ze uit de oven.
-
Amandelmeel: dit is niets anders dan gemalen geblancheerde amandelen. Geblancheerde amandelen zijn kort gekookt in water, waardoor de bruine vliesjes van de amandel makkelijk loslaten. Blanke amandelen zijn dus altijd geblancheerde amandelen.
-
Klop de slagroom stijf samen met de suiker. Spuit de afgekoelde slof op met de slagroom.
- Eet smakelijk!