Ratatouille met gevulde Içli Köfte
Culinair expert Alain Caron bezoekt in Overijssel Suheyla. Suheyla is van Turkse origine en zorgt dat de Turkse keuken ook in onze streken bekender wordt. Haar broer Erdip levert de bij deze keuken horende kruidenmixen. Alain en Suheyla koken samen een Turks-Mediterraans gerecht.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de ratatouille1rode paprika in blokjes gesneden
-
1gele paprika in blokjes gesneden
-
1groene paprika in blokjes gesneden
-
1grote ui in blokjes gesneden
-
1teentje knoflook in plakjes gesneden
-
1courgette in blokjes gesneden
-
1aubergine in blokjes gesneden
-
1half bosje peterselie
-
2takjes rozemarijn
-
2tomaten in blokjes gesneden
-
1 eltomatenpuree
-
4 elolijfolie
-
1 tlkomijnpoeder
-
8muntblaadjes
-
•zout en peper
-
Bulgur200 gbulgur
-
1 elgemalen komijn
-
2 elpeperpuree
-
•scheutje olijfolie
-
Begin met het maken van de ratatouille. Verwarm de olijfolie in een grote pan met wat peper en zout en bak als eerst de verschillende kleuren paprika, doe dan de uien erbij, dan de aubergine, vervolgens de courgette en op het laatst doe je er de knoflook bij samen met de peterselie, rozemarijn, tomaat, tomatenpuree en komijnpoeder en laat het voor 15 a 20 minuten lekker pruttelen.
-
Maak vervolgens de gevulde burgur bollen. Doe hiervoor het biefstukvlees in de keukenmachine en maal het fijn tot het aan elkaar plakt. Doe vervolgens de bulgur met de salça in de keukenmachine (stand deeg) en laat het even draaien. Voeg de gedroogde basilicum, zout en een half kopje heet water eraan toe en laten draaien.
-
Als de bulgur als een blok door de keukenmachine draait doe je er het fijngemalen vlees erbij. Nu laat je het net zo lang draaien tot het als een deegbal door de keukenmachine draait, het mag niet te zacht worden! Als het nog hard is, de rest van het water er bij doen samen met het bloem erdoor en laten draaien tot alles goed is opgenomen is. Het bulgur deeg is nu klaar voor gebruik.
-
Dan maak je de vulling van de bulgur bollen. Smelt hiervoor 50 gram boter in een hapjespan, doe het gehakt in de pan en bak het rul. Doe er dan de uien bij en bak het ca 5 minuten mee. Roer er daarna de peperpuree erdoor tot het helemaal opgenomen is. Strooi als laatste de zwarte peper, komijnpoeder en het zout erdoor. Even door roeren, vuur uit zetten en laten afkoelen. Let op! De vulling moet helemaal koud zijn voor gebruik.
-
Nu kan je de bollen maken. Pak een kom met lauw water en maak je handen nat. Maak van het bulgur deeg bolletjes ter grootte van een ei. Dek de bolletjes af met een vochtige doek zodat ze vochtig blijven. Pak met vochtige handen één bolletje in je ene hand en met je andere hand maak je met 1 vinger een gat in het midden van de bol, waarna je met draaiende beweging het gat steeds groter maakt met behulp van 2 vingers.
-
Ondertussen je handen vochtig houden. De bollen/omhulsels moeten gelijkmatig van dikte zijn. Doe er de vulling in tot 1 cm onder de rand. Daarna met behulp van duim en wijsvinger het gat met ronddraaiende bewegingen dicht maken en gladstrijken met vochtige handen. Dit met alle bolletjes herhalen.
-
Om de bulgur bollen te koken pak je een pan met 2 liter water en breng het aan de kook. Kook de bollen 10 minuten (per 4 in het water doen) en laat ze daarna in een vergiet uitlekken.
-
Maak de bulgur zoals op de verpakking. Wanneer de bulgur het water heeft opgenomen voeg je een voor een de ingrediënten toe. Kneed met je handen (gebruik handschoenen) de ingrediënten goed door de bulgur heen.
-
Maak de vinaigrette door de tomatenpuree en olijfolie even samen te verwarmen in een pan en voeg de rest van de ingrediënten hier aan toe. Meng een gedeelte van de vinaigrette door de bulgursalade en hou een beetje over om later op het bord te druppelen.
-
Voor het uitserveren leg je wat van de bulgarsalade op het midden van het bord. Daarboven op leg je de ratatouille. Daarboven op leg je de Turkse bal op en wat blaadjes platte peterselie, schenk als laatste nog een beetje vinaigrette er overheen.
- Eet smakelijk!