4 minuten

Recept gasconne runderen

Op de rijke grond van de Flevopolder verbouwen boerderijeigenaren Jos Jeuken en Ellen Krul met hulp van boer Klaas-Jan Stiksma diverse gewassen. Ze boeren op biologisch-dynamische wijze en gebruiken de mest van hun eigen Gasconne-runderen als mest voor het land. Van dit prachtige, sobere Franse koeienras wordt culinair expert Alain Caron vanzelfsprekend enthousiast.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 4
    stuks entrecote van 180 g
  • 2 cl
    rode wijn
  • 1 dl
    kalfsjus
  • 1
    blad laurier
  • 1 el
    blauwe bessenjam
  • 150 g
    rode kool
  • 150 g
    witte kool
  • 8 el
    olijven olie
  • 220 g
    room boter
  • 50 g
    Parma ham in brunoise gesneden
  • 1 el
    postelein sla
  • 1
    el balsamico azijn
  1. Zorg dat je het vlees 2 uur van te voren uit de koelkast haalt. Smelt 100 g boter in een bakpan tot het lichtbruin is. Bak dan de entrecote 3 minuten per kant en daarna 8 minuten in de oven op 180 g. Laat het vlees dan uitrusten voor ongeveer 3 minuten.

  2. Laat de wijn inkoken tot de helft. Voeg de kalfsjus, de jam en de laurier toe. Laat 2 minuten inkoken en doe het door een dunne zeef.

  3. Doe er 20 g roomboter, een paar druppels citroensap, zout en peper naar smaak bij en klop met een garde. Bewaar de saus warm.

  4. Snij de rode en witte kool fijn. Bak met 2 el olijfolie en zout en peper. Blus af met 3 el water en laat zacht koken tot het water is verdampt.

  5. Snij de Parma ham brunoise en voeg deze bij de kool.

  6. Doe in een kom wat zout en peper, de balsamico en de 3 el olijfolie en meng met de postelein.

     

     

  7. Doe de warm kool op de borden. Snij de entrecote in dunne plakken en leg op de kool. Giet de warme saus er overheen en doe er wat postelijn sla er op.

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.