Recept: Ribeye met bearnaisesaus

20 oktober 2016
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Ribeye met bearnaisesaus
Alain is bij Jacob en Linda en hun bijzondere jerseystiertjes. Met het vlees van de stieren maakt hij een heerlijk gerecht.
4 personen

Ingrediënten voor Ribeye met bearnaisesaus

  • 4 ribeye (ongeveer 180 gr per stuk)
  • 500 gram aardappelen
  • 4 eetl. arachideolie
  • 1 krop sla
  • 1 citroen
  • 150 ml geklaarde boter
  • 150 ml witte wijn
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 3 sjalotjes  (let op 2 grote gebruik je voor de aardappelblokjes en 1 kleine voor de bearnaisesaus)
  • bosje dragon (20 gram) blaadjes geplukt en gehakt
  • 3 eidooiers (let op: het moeten eidooiers zijn van verse eieren)
  • 3 eetl. water
  • olijfolie
  • zout en peper

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Bestrooi het vlees met zout en peper. Verwarm een bakpan en als hij goed heet is doe je er 3 eetlepels olijfolie in.
     

  2. 2

    Bak het vlees in de pan. Als je het vlees medium gebakken wil dan bak je elke kant ongeveer 3 minuten en laat je het vlees vervolgens rusten.

     

  3. 3

    Schil de aardappelen en snij ze in kleine blokjes. Dep ze droog met een beetje keuken papier. Snij 2 sjalotjes in ringetjes.

  4. 4

    Bak de aardappelblokjes in 4 eetl. arachideolie. Als de aardappelen bijna gaar zijn doe je er de ringetjes sjalotjes erbij, voeg er peper en zout aan toe naar smaak. 

  5. 5

    Maak nu de salade. Was hiervoor de sla en dep het droog. Mix de sla met het sap van de citroen, 2 eetlepels olijfolie en wat peper en zout. 

  6. 6

    Maak de bearnaisesaus. Breng voor het au bain-marie bereiden een grote pan met een laag water aan de kook. Snipper een sjalotje heel fijn en hak de blaadjes van de dragon heel fijn.

  7. 7

    Neem een ruime pan die je later in de pan met heet water kunt zetten. Breng hierin de wijn en de azijn samen met de sjalot, de helft van de dragon en een snufje zout aan de kook. 

  8. 8

    Draai het vuur lager en laat het, zonder te roeren, inkoken tot je circa 2 eetlepels overhoudt. Laat afkoelen voor je de eidooiers erbij doet, anders gaan ze stollen. Klop de eidooiers los met het water, doe ze bij het afgekoelde vocht in de pan en klop ze schuimig.

  9. 9

    Draai het vuur van de pan met kokend water uit. Als het water niet meer borrelt zet je de pan met geklopte eidooiers erin terwijl je blijft kloppen tot het mengsel gaat binden, zeker 6 minuten lang. Klop in de vorm van een 8 waarbij je alle delen van de bodem raakt, zodat de eidooiers niet kunnen stollen.

  10. 10

    Neem de pan uit het water zodra er een schuimende massa is ontstaan waarvan het volume meer dan verdubbeld is.

     

  11. 11

    Voeg geleidelijk de geklaarde boter toe terwijl je blijft kloppen. Zorg dat de garde steeds contact houdt met de bodem. Verwarm de saus voor het opdienen nog heel even op laag vuur tot hij een goede temperatuur heeft, iets meer dan lauwwarm, maar zeker niet heet.

  12. 12

    Roer op het laatst de overige helft van de dragonblaadjes erdoor, proef en breng op smaak met een paar druppels citroen en zout en peper. 

  13. 13

    Voor het uitserveren doe je de aardappelen op et bord en snij de ribeye in plakjes en leg dit op de aardappelen. Schenk er een beetje bearnaisesaus overheen en leg er wat sla naast. 

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter