4 minuten

Risotto met reuzenbovist, gedroogde eidooier en jonge wijnblaadjes

'Toen wij ons realiseerden dat de wijngaard geen akker was, geen moestuin, maar dat al die duizenden boompjes een bos vormden, toen wisten we dat we moesten streven naar dat specifieke bosbodemleven.' Wijnboer Johan Rippen kreeg dit eurekamoment zo'n tien jaar geleden en heeft nu in Lelystad een unieke, duurzame wijngaard. In de 'wilde' wijngaard laat hij de natuur min of meer zijn gang gaan, wordt er niet gespoten én heel lekkere wijn gemaakt. Chef-kok Leon Mazairac en sommelier Lendl Mijnhijmer trekken graag een flesje van deze duurzame wijn open.
Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 400 g
    risottorijst
  • 500 g
    reuzenbovist of andere wilde paddenstoelen
  • 1
    sjalot
  • 1
    teentje knoflook
  • 1 l
    kalfsbouillon of paddenstoelenbouillon
  • 1
    gedroogde eidooier (op zout en suiker gedroogd gedurende 10 dagen)
  • een beetje ganzenvet of olie
  • 1 dl
    witte wijn
  • wat jonge blaadjes van de wijnrank (mag ook kruidje zijn)
  1. Snipper de sjalot en de knoflook en fruit ze in het ganzenvet. Voeg de rijst eraan toe stoof mooi glazig mee.  

  2. Als de rijst erg heet is, afblussen met de wijn en de kalfsbouillon. Lepel voor lepel toevoegen en laat dit langzaam garen. 

  3. Snij de bovist in blokjes en gaar mee.

  4. Doe de paddenstoelensaus erbij. Gemaakt van gebakken bovist en helemaal gekaramelliseerd en tot saus gedraaid. 

  5. Werk het gerecht af met wat geraspte eidooier.

  6. Garneer met de topjes van de wijnrank.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.