Recept: Sabri Rolls (gezonde wraps)

15 juni 2017
Waardeer: 
(Totaal: 1 stem)

‘’Ik noem mijn wraps Sabri Rolls, naar de naam van mijn zoontje.’’ Gedurende de ramadan delen onze kijkers hun favoriete recepten die je tijdens de ramadan kan klaarmaken. En die natuurlijk ook lekker zijn als je niet meedoet aan deze vastenmaand. 

Het achtste recept komt van Aziz Bokazini (32) uit Amsterdam.

Aziz is ondernemer en kookt in zijn vrije tijd heel graag. ‘’Hoewel mijn vriendin ook kookt, kook ik toch nét iets vaker. Ik vind dat ontzettend leuk om te doen!’’ Voor hem is de ramadan een manier om tot bezinning te komen. ‘’Je beseft in één keer hoeveel tijd je overhoudt voor andere dingen in het leven dan eten. Ik heb veel meer geduld, concentratie en oog voor details in deze periode. Je hoeft je minder te haasten dan normaal en kan dus ook hele andere dingen doen. Het is dus een manier om jezelf onbewust terug te vinden.’’ Iedere dag eet hij samen met familie. ‘’Wat anderen alleen met kerst beleven, maken wij in deze maand iedere avond mee. Je leeft echt naar die momenten toe.’’

Aziz maakt tijdens de ramadan graag zijn wraps, die eigenlijk geen naam hebben. ‘’Laat ik ze Sabri Rolls noemen, naar de naam van mijn zoontje. Dan heeft hij gelijk een gerecht op zijn naam staan!’’ Het is een simpel gerecht dat heel makkelijk en snel te bereiden is. Hij kreeg het recept ooit van zijn zwager, maar inmiddels heeft hij er aardig wat aan veranderd. ‘’Ik vond het geweldig smaken, maar wel ietwat zwaar vallen omdat hij een normaal pitabroodje gebruikte. Toen ben ik zelf gaan sleutelen en heb ik het verder doorontwikkeld tot wat het nu is.’’

Inmiddels heeft Aziz zijn broodje dus aardig geperfectioneerd. ‘’Omdat je tijdens de ramadan ’s avonds niet te zwaar wil eten, is dit een gezond en licht gerecht. Ik heb gekozen voor een wrap en daarin vind je gehakt, yoghurt en Tjarmila, een uien- en tomatenmengsel. Dat laatste is echt Marokkaans. Waar voor de Engelsen Fish and Chips onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, is dat voor ons Tjarmila en vis. Het is een soort sausje dat we ook veel gebruiken om brood in te dopen.’’ In zijn keuken gebruikt hij veel handige maniertjes om dit gerecht optimaal te kunnen bereiden. ‘’Iedereen heeft zijn eigen 'lifehacks'. De plastic zak die ik tijdens het proces om het gehakt wikkel is mijn eigen idee!’’

4 personen

Ingrediënten voor Sabri Rolls (gezonde wraps)

Voor de Marokkaanse Tjarmila:

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 witte ui
  • 1 rode ui
  • 1 halve courgette
  • 3 tomaten
  • Een paar cherrytomaatjes
  • Een paar stengels koriander
  • Zout
  • Witte peper
  • Ras el Hanout (een Marokkaans kruid)
  • Olijfolie en kokosolie voor in de pan
  • Een beetje gemberpoeder
  • Een beetje chilipoeder

Voor het gehakt:

  • 500 gr rundergehakt
  • Gehaktkruiden, vleeskruiden of lamskruiden
  • Zout
  • Witte peper
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel mosterd

Voor de yoghurt:

  • 500 gr (Griekse) yoghurt
  • 200 gr crème fraîche
  • Verse bieslook
  • Zout
  • Zwarte peper

Aan de slag

  1. 1

    Meng het gehakt op gevoel met wat zout, witte peper, de vleeskruiden, de ketchup en de mosterd. Deze laatste twee ingrediënten zorgen voor smaak, maar zijn ook een handig bindmiddel!

  2. 2
    Stop het gehakt in een plastic zak. Deze druk je goed plat zodat de laag ongeveer 1 cm hoog is. Terwijl het gehakt in de plastic zak ligt, snijd je het in reepjes. Deze reepjes moeten even lang zijn als de wrap.
  3. 3

    Leg de reepjes maximaal 30 minuten in de vriezer, zodat het gehakt goed kan vormen maar niet bevriest.

  4. 4

    Begin nu met de yoghurtsaus. Meng de yoghurt en crème fraîche.

  5. 5

    Snijd een hoeveelheid verse bieslook naar wens en voeg dit aan het mengsel toe. 

  6. 6

    Aan het mengsel voeg je vervolgens naar smaak wat zwarte peper en zout toe. 

  7. 7

    Zet de yoghurtsaus in de koelkast.

  8. 8

    Begin nu aan de Tjarmila. Snijd alle groenten klein en pers de knoflook.

  9. 9

    Giet een beetje olijfolie en een beetje kokosolie (50/50) in de pan en verhit deze op bijna de hoogste stand.

  10. 10

    Voeg de uien en knoflook toe aan de pan en laat dit fruiten.

  11. 11

    Voeg alle groenten in één keer toe aan de pan en roer hier even doorheen.

  12. 12

    Voeg koriander en alle specerijen toe aan de pan. 

  13. 13

    Roer gedurende 10-15 minuten de pan flink door en laat het goed sudderen op de middenstand. Laat de Tjarmila vervolgens afkoelen in een kommetje.

  14. 14

    Haal nu het gehakt uit de vriezer. Bak deze zonder olie 7 minuten lang in een (grill)pan. Het gehakt is al vet van zichzelf, dus extra olie is niet nodig. Voor de jusvorming kun je een beetje boter eraan toevoegen. Draai het gehakt regelmatig om, om verbranding te voorkomen.

  15. 15

    Nu begin je aan de wrap. Deze verwarm je in zilverfolie kort in de oven. Je kan deze ook verhitten in een (grill)pan.

  16. 16
    Nadat de wrap is opgewarmd spreid je deze uit op een bord en voeg je een hoeveelheid Tjarmila naar wens toe. Vervolgens leg je het gehakt erop en smeer je er yoghurt overheen. Dan vouw je de wrap dicht. 

    Tip van Aziz: Experimenteer met de samenstelling van de wrap en voeg je eigen ingrediënten eraan toe!

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter