Sajoer lodeh

Chef-kok Ramon Brugman bereidt een heerlijke Indische maaltijd met zacht gestoofd rundvlees en zacht gekookte groenten in kokos. Inderdaad: Sajoer lodeh met daging smoor. Betaalbaar en zo waanzinnig lekker. Zeker met de zoetzure komkommerrolletjes die Ramon er ook nog bij maakt.

Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Ingrediënten Sajoer lodeh
    500 ml
    bouillon
  • 1/4
    blok santen
  • 1/4
    Chinees kool
  • 150 g
    boontjes
  • 1/4
    bloemkoolroosjes
  • 1
    wortel
  • 100 g
    taugé
  • 4
    eieren
  • 1
    ui
  • 2
    tenen knoflook
  • 1
    eetlepel sambal
  • Ingrediënten zoetzure komkommer rolletjes
    100 ml
    azijn
  • 100 ml
    water
  • 100 g
    suiker
  • 1
    komkommer
  • 160 g
    rijst
  • 1 tl
    koriander poeder
  • 1 tl
    koenjit
  • 2 tl
    gula djawa
  • 1
    stukje trassi
  • 2 tl
    Laos poeder
  • 2 el
    geraspte kokos
  • Ingrediënten daging smoor
    400 g
    riblappen
  • 3
    uien
  • 3
    tenen knoflook
  • 100 ml
    ketjap
  • 75 ml
    azijn
  • 200 ml
    tomatenblokjes
  • 4
    st kruidnagel
  • 1/2 tl
    laos
  • 1 tl
    sambal
  • 1
    stukje gember
  • 1 tl
    gula djawa
  • zout
  1. Bereiding Sajoer lodeh: hak de ui en knoflook en bak deze aan in een pan. 

  2. Voeg de specerijen toe en blus af met de bouillon. 

  3. Voeg de santen toe. Breng aan de kook. 

  4. Voeg nu één voor één de groenten toe en kook deze gaar. 

  5. Voeg als laatste de geraspte kokos toe. Breng op smaak met zout.

  6. Bereiding van de zoetzure komkommerrolletjes. Meng de suiker met de azijn en water. 

  7. Maak met behulp van een kaasschaaf plakjes van de komkommer. Leg deze in het vocht en laat ze 30 minuten marineren.

  8. Als je het gerecht op gaat dienen maak je rolletjes van de komkommer.

  9. Bereiding van de daging smoor.  Snij de knoflook en ui fijn en bak in een beetje olie aan. 

  10. Voeg de in stukken gesneden riblappen toe.

  11. Voeg de rest van de ingrediënten toe en stoof dit gerecht zo’n 2,5 uur tot het vlees helemaal zacht geworden is.

  12. Kook de rijst volgens de verpakking. 

  13. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.