Sajoer tahoe: een vegetarisch Indonesisch groentegerecht

chef-kok
Ramon Brugman
Sajoer
8 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
40 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
773 personen
Chef-kok Ramon Brugman maakt in de week zonder vlees een vegetarisch Indonesisch groentegerecht: Sajoer tahoe met telor ketjap.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Sajoer tahoe
    1
    blok tofu
  • 200 g
    sperziebonen
  • 150 g
    taugé
  • 1
    rode paprika
  • 1
    ui
  • 3
    tenen knoflook
  • 1/2
    rode peper
  • 50 g
    santen (kokosmelk, -pasta of -créme)
  • 1 tl
    laos
  • 1 tl
    gemberpoeder
  • 1 el
    bruine suiker
  • 50 ml
    azijn
  • 4 el
    ketjap manis
  • 300 g
    witte rijst
  • Telor Ketjap (eieren in ketjap)
    6
    eieren
  • 2
    uien
  • 2
    tenen knoflook
  • 2
    tomaten
  • 1
    stengel sereh
  • 1 tl
    sambal
  • 1 tl
    gemberpoeder
  • 1 el
    bruine basterdsuiker
  • 40 ml
    zoute ketjap
  • Extra
    kroepoek (wil je 100% vega? Ga voor cassave of emping)
  • gebakken uitjes
  • seroendeng
  • komkommer
  • sambal

Bereiding

  1. 1

    Snijd de tofu in plakken en leg ze in een theedoek. Zet er wat zwaars op zodat het meeste vocht eruit wordt geperst. Snijd de tofu in blokjes en zet een pan op met een flinke laag olie. Bak de blokjes hierin tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en zet weg.

  2. 2

    Maak de sperzieboontjes schoon en kook ze net aan gaar.

  3. 3

    Kook de eieren voor de telor ketjap.

  4. 4

    Ga verder met de sajoer. Snijd de ui en knoflook en fruit dit aan in een pan met een laagje olie. Voeg de laos, gemberpoeder en bruine suiker toe en bak kort aan. Voeg de azijn en ketjap toe en de rode peper.

  5. 5

    Ga verder met de telor. Schrik de gekookte eieren en pel ze. Snijd de ui en knoflook en fruit aan in een scheutje olie. Voeg de sereh, gember poeder en bruine suiker toe en bak dit even kort aan. Snijd de tomaten in kleine blokjes en doe dit in de pan. Voeg de ketjap toe en de eieren. Laat de saus inkoken totdat je een dikke saus hebt die om de eieren blijft plakken. 

  6. 6

    Kook de rijst gaar volgens de verpakking. 

  7. 7

    Doe de santen bij de pan sajoer en snij de paprika. Voeg dit toe samen met de boontjes en de gebakken tofu. Roer goed door en breng op smaak. Voeg als laatste de taugé door de sajoer en het gerecht is af. 

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!