Recept: Salade met een bitterbal van bietjes

5 mei 2016
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Salade met een bitterbal van bietjes
Alain ontmoet chef-kok Jonathan Karpathios die graag weet waar zijn eten vandaan komt. Hij kweekt zijn groenten daarom zelf. Ze maken iets lekker met een bitterbal van biet
4 personen

Ingrediënten voor Salade met een bitterbal van bietjes

Voor de salade

  • 4 bitterballen van bietjes. (of eventuele vegetarische bitterballen)
  • Romain sla, witlof, roodloof, molsla, radicchio, lollo rosso,  andijvie, witlof, bataviasla, roquette sla.
  • Dille, platte peterselie, dragon, bieslook, munt
  • Gebruik verschillende soorten sla, groenten en kruiden. Hiermee  kan je eindeloos variëren naar smaak. 

Voor de mostermayonaise

  • 7 el mayonaise
  • 800 ml zonnebloemolie of maisolie
  • 1 tl Dijon mosterd
  • De sap van een halve citroen
  • Beetje zout en peper (fijn)

Voor de vinaigrette

  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 1 el balsamicoazijn
  • peper en zout

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

Aan de slag

  1. 1

     Begin met de mosterdmayonaise. Je klopt het ei samen met de mosterd, zout, peper en de citroen sap.
     

  2. 2

    Giet vervolgens de zonnebloemolie in een dunne straal in het mengsel en klop tegelijkertijd flink. Blijf de olie in een dunne straal gieten totdat je merkt dat de mayonaise begint te binden: dan mag je meer olie toevoegen, maar blijf flink kloppen totdat alle olie op is.

  3. 3

    Frituur de bitterballen van biet.
     

  4. 4

    Voor het boeket van sla en kruiden was je eerst de sla, kruiden en groenten. Gebruik een paar halve blaadjes sla en gebruik een par takjes van de kruiden. Droog ze vervolgens met keukenpapier.
     

  5. 5

    Maak vervolgens de vinaigrette door de olijfolie te mengen met de balsamicoazijn en het zout en peper.

  6. 6

    Dan kan je beginnen aan de opmaak. Pak een transparante schaal of kom en schenk er wat van de mosterdmayonaise in. Leg er een blaadje sla bovenop en leg er de gefrituurde bitterballen van bietjes in. Maak vervolgens een mooi boeket van de sla, groenten en kruiden.  Bestrooi het boeket als laatste met de vinaigrette.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter