Salade met warm gerookte zalm

chef-kok
Ramon Brugman
Salade met warm gerookte zalm (91)
8 min
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
123 personen
Chef-kok Ramon Brugman steekt de barbecue aan voor een salade met warmgerookte zalm. Daarbij maakt hij een frisse citroencrème en, zoals Ramon zelf zegt, een waanzinnige salsa.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Diverse soorten sla (rucola, frisée, veldsla, Hollandse sla, lollo rosso)
  • diverse kruiden (verse koriander, verse munt, verse bladpeterselie, verse dille)
  • 500 g
    zalmfilet met huid
  • 25 g
    zout
  • 25 g
    witte basterdsuiker
  • 3
    citroenen
  • 1 bosje
    verse koriander
  • 2
    rode pepers
  • 100 ml
    creme fraiche
  • 100 g
    mascarpone
  • 1 el
    fijngesneden munt
  • 1
    rode ui
  • 1/2 teen
    knoflook
  • 3
    tomaten
  • 2
    limoenen
  • 1 tl
    mosterd
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereiding

  1. 1

    Steek de barbecue aan. De bedoeling is dat de barbecue niet te heet wordt. Als je kooltjes gebruikt, leg ze dan aan een kant van de barbecue.

  2. 2

    Leg de zalmfilets in een bak of schaal met de huidkant naar beneden. Meng 25 gram zout met 25 gram witte basterdsuiker en strooi dat op de filets. Rasp de schil van 1 citroen, snij 1 rode peper fijn en hak de koriander fijn. Leg ook dit alles op de filets. Dek de bak of schaal af met plastic folie en leg er iets bovenop, zodat de vis aangedrukt wordt. Laat de vis ongeveer 1 uur marineren.

  3. 3

    Voor de citroencreme meng je 100 ml crème fraîche met 100 gram mascarpone. Voeg hier de rasp van 1 citroen aan toe met 1 eetlepel fijngesneden munt. Maak de creme op smaakt met peper en zout.

  4. 4

    Nadat de vis een uur gemarineerd heeft legt je het met de huidkant naar beneden, op de barbecue. Let op: de vis leg je op het gedeelte zonder kooltjes. Zorg ervoor dat de barbecue niet heter wordt dan 100 graden. Zet de schuifjes open om er genoeg koude lucht bij te laten en probeer de vis gaar te krijgen in ongeveer een half uur. Speel dus met de schuifjes van de bbq om dit voor elkaar te krijgen. Blijf af en toe rookmot toevoegen om lekker wat smaak te krijgen.

  5. 5

    Voor de salsa gebruik je drie tomaten. Haal de zaadlijsten eruit en snij de tomaten fijn. Snipper een rode ui en hak een half teentje knoflook, 1 rode peper en een half bosje koriander fijn. Meng dit allemaal door elkaar met een flinke scheut olijfolie. Als laatste rasp je de schil van 1 citroen hier aan toe met het sap van 1 halve citroen. Maak de salsa op smaak met zout en peper.

  6. 6

    Voor de vinaigrette doe je het sap van 2 limoenen samen met 1 theelepel mosterd en 150 ml olijfolie in een potje. Schud alles goed door elkaar en maak de vinaigrette op smaak met zout en peper.

  7. 7

    Maak een salade door alle soorten sla met de soorten kruiden te mengen in een schaal en mix daar de vinaigrette doorheen.  

  8. 8

    Haal de vis van de barbecue en serveer de warmgerookte zalm uit met de salade, de citroencreme en de salsa.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!