Salade van groenten en kruiden

culinair expert
Alain Caron
Salade van groenten en kruiden (39)
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
12 personen

In het Overijsselse Dalfsen ontmoet culinair expert Alain Caron tuinder Eef Stel. Eef komt uit een echte tuindersfamilie en is de vierde generatie die hiermee zijn brood verdient. Maar Eef blijft niet hangen in tradities, hij zoekt juist graag naar vernieuwing. Eef is altijd op zoek naar nieuwe groenten en kruiden. En omdat hij daar succesvol in is, zijn er sterrenchefs die weer heel blij worden van nieuwe producten en aan wie Eef zijn oogst dan ook levert. Alain geniet van Eefs enthousiasme en zijn gedrevenheid. En kookt uiteraard met groenten en kruiden van Eef.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 2
    preien
  • 8
    wortels of bospeen
  • 2
    uien
  • 2
    kleine knolselderij
  • 4
    rode bietjes
  • 200 g
    Mesclun sla
  • 4
    soorten kruiden
  • 100 g
    olijven zonder pit
  • olijfolie
  • water
  • 3 el
    balsamico azijn
  • 1
    citroen
  • 1
    sinaasappel
  • zout en peper
  1. 1

    Was en snij de prei op lengte. Stoof het vervolgens is een braadpan met 2 eetlepels olijfolie 1 dl water en 1 laurier blaadje. Laat het zachtjes koken totdat de prei gaar is en bewaar het even buiten de pan.

     

    2 preien, olijfolie, water, laurier blaadje
  2. 2

    Was de worteltjes en blancheer ze. Dit doe je door ze in een pannetje water met zout te koken tot ze gaar zijn. Vervolgens spoel je ze af met koud water zodat ze lekker knapperig blijven. Bewaar ze op een keuken papiertje. 

    8 wortels
  3. 3

    Pel de uien en snij ze in ringen. Bak ze vervolgens even kort in een pan met 1 eetlepel olijfolie en bewaar ook deze uienringen buiten de pan.  

    2 uien, olijfolie
  4. 4

    Schil de knolselderij en snij ze in dunne plakjes van ongeveer 2 mm. Dan blancheer je ook de knolselderij op dezelfde manier als de worteltjes. 

    2 kleine knolselderij
  5. 5

    Rol de bietjes in aluminiumfolie met wat peper en zout. Laat ze gaar worden in de oven op 180 graden voor ongeveer 40 min,. Laat ze daarna buiten de oven afkoelen en snij de bietjes in 4 stukken. 

    4 rode bietjes, peper en zout
  6. 6

    Snij de kruiden.

    4 soorten kruiden
  7. 7

    Maak de vinaigrette door 4 eetlepels olijfolie de mengen met balsamico azijn, sap van 1 citroen en het sap van een halve sinaasappel.  Maak op smaak met wat peper en zout. 

    olijfolie, 3el balsamico azijn, 1 citroen, 1/2 sinaasappel
  8. 8

    Meng de mesclun sla met de kruiden en de helft van de vinaigrette.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!