Recept: Salade van groenten en kruiden

23 februari 2018
Waardeer: 
(Totaal: 10 stemmen)
Stilstaand beeld van Salade van groenten en kruiden

In het Overijsselse Dalfsen ontmoet culinair expert Alain Caron tuinder Eef Stel. Eef komt uit een echte tuindersfamilie en is de vierde generatie die hiermee zijn brood verdient. Maar Eef blijft niet hangen in tradities, hij zoekt juist graag naar vernieuwing. Eef is altijd op zoek naar nieuwe groenten en kruiden. En omdat hij daar succesvol in is, zijn er sterrenchefs die weer heel blij worden van nieuwe producten en aan wie Eef zijn oogst dan ook levert. Alain geniet van Eefs enthousiasme en zijn gedrevenheid. En kookt uiteraard met groenten en kruiden van Eef.

4 personen

Ingrediënten voor Salade van groenten en kruiden

  • 2 preien
  • 8 worteltjes (bospeen)
  • 2 uien
  • 2 kleine knolselderij (of 1 grote)
  • 4 rode bietjes
  • 200 g Mesclun sla (dit is een mix van jonge bladsla varianten)
  • 4 soorten kruiden (bijvoorbeeld: peterselie, bieslook, dragon, dille)
  • 100 g olijven zonder pit
  • olijfolie extra vierge dl water
  • 1 laurierblaadje
  • 3 el balsamico azijn
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • olijfolie extra vierge
  • zout en peper

Overige benodigdheden:

  • Aluminiumfolie.

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving. 

 

Aan de slag

  1. 1

    Was en snij de prei op lengte. Stoof het vervolgens is een braadpan met 2 eetlepels olijfolie 1 dl water en 1 laurier blaadje. Laat het zachtjes koken totdat de prei gaar is en bewaar het even buiten de pan.



     

  2. 2

    Was de worteltjes en blancheer ze. Dit doe je door ze in een pannetje water met zout te koken tot ze gaar zijn. Vervolgens spoel je ze af met koud water zodat ze lekker knapperig blijven. Bewaar ze op een keuken papiertje. 

  3. 3

    Pel de uien en snij ze in ringen. Bak ze vervolgens even kort in een pan met 1 eetlepel olijfolie en bewaar ook deze uienringen buiten de pan.  

  4. 4

    Schil de knolselderij en snij ze in dunne plakjes van ongeveer 2 mm. Dan blancheer je ook de knolselderij op dezelfde manier als de worteltjes. 

  5. 5

    Rol de bietjes in aluminiumfolie met wat peper en zout. Laat ze gaar worden in de oven op 180 graden voor ongeveer 40 min,. Laat ze daarna buiten de oven afkoelen en snij de bietjes in 4 stukken. 

  6. 6

    Snij de kruiden.

  7. 7

    Maak de vinaigrette door 4 eetlepels olijfolie de mengen met balsamico azijn, sap van 1 citroen en het sap van een halve sinaasappel.  Maak op smaak met wat peper en zout. 

  8. 8

    Meng de mesclun sla met de kruiden en de helft van de vinaigrette.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter