4 minuten

Salade van rauwe andijvie met gerookte kabeljauw

Onze chef Leon Mazairac maakt een gerookte kabeljauwsalade van witlof en andijvie. Met als echte smaakmaker een dressing van kerriemayonaise en harissa.
Gerecht Vis
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 2 stukken
    kabeljauw (of 150 g skrei)
  • sap van een halve grapefruit
  • 2 stronken
    witlof
  • 1 krop
    andijvie
  • 1
    rode ui
  • 2 el
    kerriemayonaise
  • ingelegde uitjes (of zilveruitjes)
  • 50 g
    oude kaas
  • harissa
  • 1 dl
    neutrale olijfolie
  • 1 teen
    knoflook
  • Benodigdheden
    rookoven met wat rookmot
  1. Maak een marinade van olijfolie, peper en zout, knoflook en het grapefruitsap. Marineer de kabeljauw gedurende 20 à 25 minuten.

  2. Steek de rookoven aan en rook op lage temperatuur gedurende 15 minuten de vis. Gaar eventueel iets verder in de oven. (te lang roken geeft een bittere smaak)

  3. Snijd de witlof in grote lange kwarten, inclusief het stronkje. Snijd de andijvie in kwarten en daarna in dunne reepjes, doe samen met de wiltof in een kom. Snipper een rode ui en doe het in de kom, samen met de ingelegde uitjes.

  4. Maak een dressing van de inmaakazijn van de uitjes, doe er twee eetlepels kerriemayonaise bij. Roer goed door elkaar en voeg een klein dotje harissa toe. Kluts er olijfolie door, zodat het sausje wat dikker wordt. 

  5. Maak met een kaasschaaf vlokken van de oude kaas, voeg een handje toe aan de salade. Maak een diep bord op met een hand salade, doe daar wat kerriesaus overheen. Leg er een mooi stuk gerookte kabeljauw bovenop en serveer.

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.