Recept: Scholfilet en pietermanfiler

30 november 2016
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Scholfilet en pietermanfiler
Culinair expert Alain Caron is met visexpert Nico Waasdorp op de visafslag van IJmuiden. Tijdens het vissen komt er bijvangst (of scharrelvis zoals Nico het noemt) mee en ook daar weet Alain wat lekkers mee te bereiden.
4 personen

Ingrediënten voor Scholfilet en pietermanfiler

Ingrediënten scholfilet

  • scholfilet van 170 pp
  • 100 gr lamsoren 
  • 150 gr wortelen
  • 150 prei (gebruik alleen het witte gedeelte)
  • 100 gr uien
  • 60 gr boter
  • 4 eetlepel olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • 4x aluminiumfolie van 40x40 cm

Ingrediënten pietermanfilet

  • 2 pietermanfilets
  • boter en olie
  • 100 gram zeekraal
  • 150 gram crème fraîche

 

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Bereidingswijze voor de scholfilet. Verwarm de over voor op 180 graden.

  2. 2

    Smeer de aluminiumfolie in met wat olijfolie en wat zout en peper.

  3. 3

    Leg er wat lamsoren op en daar bovenop de scholfilet met 15 gram boter. 

  4. 4

    Snij de wortelen en de prei in dunne reepjes van ongeveer 8 cm (makkelijk met een plastic mandoline). Snij de ui in dunne reepjes. Deze mogen ook in het aluminiumfolie pakketje. 

  5. 5

    Besprekel er nog wat olijfolie over en naar smaak wat peper en zout. Vouw het pakketjes goed dicht en leg het op een plateau. Stop de pakketjes in de oven voor ongeveer 20 minuten. 

  6. 6

    Leg de pakketjes dan op platte borden. Doe ze pas open aan tafel. De geuren zijn fantastisch. Serveer het met gekookte aardappelen. 

  7. 7

    Bereidingswijze van de pietermansfilet. Verwarm in een bakpan een klont boter met een scheut olijfolie

  8. 8

    Bestrooi de filets aan beide kanten met peper en zout

  9. 9

    Bak de filets in een hete pan op middelhoog vuur eerst op de huid kant tot mooi bruin en knapperig

  10. 10

    Draai de filets om en laat op wat lager vuur even kleuren en doorgaren

  11. 11

    Verwarm ondertussen de crème fraîche in een steelpannetje. Breng op smaak met peper en een kleine beetje zout (zeekraal is al behoorlijk zout van zichzelf).

  12. 12

    Voeg het sap van de limoen toe.

  13. 13

    Als de vis klaar is de zeekraal eventjes mee verwarmen (niet te lang, dan word het bruin).

  14. 14

    Denk bij het opdienen eraan dat de saus niet over het krokante vel komt, garneer met een partje limoen.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter