Scholfilet en pietermanfiler
Culinair expert Alain Caron is met visexpert Nico Waasdorp op de visafslag van IJmuiden. Tijdens het vissen komt er bijvangst (of scharrelvis zoals Nico het noemt) mee en ook daar weet Alain wat lekkers mee te bereiden.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Scholfilet1scholfilet
-
100 grlamsoren
-
150 grwortelen
-
150 grprei
-
100 gruien
-
60 grboter
-
4 elolijfolie
-
•peper en zout
-
4aluminiumfolie 40x40
-
Pietermanfilet2pietermanfilets
-
•boter en olie
-
100 grzeekraal
-
150 grcrème fraîche
-
Bereidingswijze voor de scholfilet. Verwarm de over voor op 180 graden.
-
Smeer de aluminiumfolie in met wat olijfolie en wat zout en peper.
-
Leg er wat lamsoren op en daar bovenop de scholfilet met 15 gram boter.
-
Snij de wortelen en de prei in dunne reepjes van ongeveer 8 cm (makkelijk met een plastic mandoline). Snij de ui in dunne reepjes. Deze mogen ook in het aluminiumfolie pakketje.
-
Besprekel er nog wat olijfolie over en naar smaak wat peper en zout. Vouw het pakketjes goed dicht en leg het op een plateau. Stop de pakketjes in de oven voor ongeveer 20 minuten.
-
Leg de pakketjes dan op platte borden. Doe ze pas open aan tafel. De geuren zijn fantastisch. Serveer het met gekookte aardappelen.
-
Bereidingswijze van de pietermansfilet. Verwarm in een bakpan een klont boter met een scheut olijfolie
-
Bestrooi de filets aan beide kanten met peper en zout
-
Bak de filets in een hete pan op middelhoog vuur eerst op de huid kant tot mooi bruin en knapperig
-
Draai de filets om en laat op wat lager vuur even kleuren en doorgaren
-
Verwarm ondertussen de crème fraîche in een steelpannetje. Breng op smaak met peper en een kleine beetje zout (zeekraal is al behoorlijk zout van zichzelf).
-
Voeg het sap van de limoen toe.
-
Als de vis klaar is de zeekraal eventjes mee verwarmen (niet te lang, dan word het bruin).
-
Denk bij het opdienen eraan dat de saus niet over het krokante vel komt, garneer met een partje limoen.
- Eet smakelijk!