Hartige tarte tatin met pompoen en geitenkaas
Chef-kok Geneal Harreman maakt een hartige tarte tatin. Met pompoen, sinaasappel, artisjok en geitenkaas. En een heerlijke karamelsaus met miso, balsamicoazijn en Ras el Hanout. Een top combinatie!
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de tarte tatin1flespompoen
-
50 grrietsuiker
-
50 mlbalsamicoazijn
-
80 gboter
-
1/2bos basilicum
-
1 tlknoflookpulp
-
1 tlRas el Hanout
-
1 tlmiso pasta
-
20 mlwater
-
6 vellenbladerdeeg
-
Voor de gebakken pompoen1 stonderkant van de flespompoen
-
1 stsinaasappelzeste en sap
-
1 tlRas el Hanout
-
20 grboter
-
10 mlwater
-
Voor de dressing10 mlbalsamicoazijn
-
20 mlolijfolie
-
1 tlkokosbloesemsuiker
-
Voor de toppings15 grrucola
-
1grote rode tomaat
-
100 grartisjokharten
-
45 grgeitenkaas
-
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwarm een steelpan op middelhoog vuur voor de karamel. Verdeel de rietsuiker zo gelijk mogelijk over de bodem en laat dit rustig smelten.
-
Snijd de koude boter in blokjes en voeg ze, al roerend, 1 voor 1 toe aan de gesmolten suiker. Als de boter gesmolten en gemengd is met de karamel kan de balsamico, Ras el Hanout en de miso pasta erbij. Roer goed door en laat het even kort doorpruttelen.
-
Snijd de basilicum in stukken en voeg dit toe aan de pruttelende karamel en doe het vuur uit. Giet de karamel in de ovenschaal en zorg ervoor dat het egaal verdeeld is.
-
Laat de vellen bladerdeeg alvast ontdooien, terwijl je verder gaat met de pompoen. Snijd de pompoen in twee stukken net boven de bolling. Schil de hals van de pompoen en snijd het in dunne plakken van ongeveer 1 cm dik. Let op: de onderkant van de pompoen laat je nog wel heel.
-
Bak de plakken van de pompoen in een warme pan met een scheutje olijfolie en boter.
-
Als de plakken pompoen bijna helemaal gaar zijn mag het vuur uit. Verdeel de plakken pompoen over de ovenschaal met karamel. Bedek de bodem zoveel mogelijk.
-
Gebruik een vork om gaatjes te prikken in het bladerdeeg. Leg de vellen op de plakken pompoen en gebruik een vork om ze aan elkaar vast te maken. Bak de tarte tatin af in de voorverwarmde oven op 200 graden voor 20 minuten.
-
Snijd in de tussentijd de onderkant van de pompoen in halve ringen. Bak ze in een pan met een scheut olijfolie. Voeg de knoflook en Ras el Hanout toe. Rasp de sinaasappelschil er ook doorheen. Halveer de sinaasappel en knijp dit uit boven de pan en laat dit reduceren. Controleer of de pompoen gaar is, zo niet dan kan je een beetje water toevoegen en dit weer laten verdampen. Zet dit apart als het eenmaal gaar is.
-
Meng de balsamico, kokosbloesemsuiker en olijfolie samen tot een vinaigrette. Dit is de dressing voor de rucola.
-
Haal de tarte tatin uit de oven en laat dit even afkoelen totdat de karamel niet meer heet en vloeibaar is. Leg een groot bord op de ovenschaal en draai het in een keer snel om zodat het bladerdeeg onderop ligt.
-
Verdeel de stukken gebakken pompoen, rucola (met vinaigrette) en artisjokharten en gesneden tomaat (zonder vruchtvlees) over de tarte tatin. Brokkel de geitenkaas in grove stukken erover heen. Sprenkel nog een paar extra druppels van de zelfgemaakte vinaigrette over de tarte tatin. Snijd het in gelijke stukken en smullen maar!
- Geniet van je tarte tatin met pompoen!