3 minuten

Soep van winterpostelein met gerookte makreel en kruiden croutons

Ramon maakt een gerecht met een vergeten groente: winterpostelein. Het is een frisse groente en je kan er diverse gerechten mee maken. Ramon maakt er een heerlijke soep van.

Gerecht Vis
Bereidingstijd 45 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de groentebouillon
    1
    ui
  • 3
    tenen knoflook
  • 2 L
    water
  • 1
    winterpeen
  • 1
    prei
  • 1/2
    knolselderij
  • 2
    Laurierblaadjes
  • 2
    kruidnagels
  • 2
    takken tijm
  • 5
    takken peterselie of bladselderij
  • 8
    peperkorrels
  • zout
  • olijfolie
  • Voor de soep
    1 L
    zelfgemaakte groentebouillon
  • 1
    kleine ui
  • 350 gr
    winterpostelein
  • 1
    grote aardappel
  • 1
    lepel boter
  • 150 ml
    room
  • zout
  • peper
  • Garnituur
    1
    gerookte makreel
  • 1
    prei
  • 100 ml
    crème fraiche
  • blaadjes kervel
  • Kruiden croutons
    4
    sneetjes oud brood
  • 1
    tak tijm
  • zout
  • peper
  • olijfolie
  1. Om de groentebouillon te maken, maak je de groenten schoon.

  2. Bak de uien in een scheut olijfolie tot de uien geel bruin zijn geworden. Voeg de knoflook toe en bak aan. 

  3. Giet het koude water erop. Snijd ondertussen de groenten grof en voeg deze toe, samen met alle kruiden.

  4. Breng nu langzaam de bouillon aan de kook. Als het kookt, zet dan gelijk het vuur zacht. Laat het rustig pruttelen voor een uur. Zo kunnen de smaken uit de groeten in de bouillon trekken. Breng de bouillon op smaak met zout en peper en zeef het. 

  5. Voor de croutons snijd je het brood in mini blokjes en bak ze aan in een pan met een scheut olijfolie of een klontje boter. Voeg de takjes tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Laat ze afkoelen voor je ze gebruikt.

  6. Voor de rest van de soep, was je de postelein. Snipper de ui en bak deze aan in een pan met wat boter. Blus af met de bouillon en voeg de aardappel toe die geschild is en in kleine blokjes gesneden. Kook totdat de aardappel gaar is. 

  7. Voeg de room toe. Breng alles aan de kook en zet het vuur na even koken uit. Doe de postelein in een blender en voeg de warme soep eraan toe. Blender alles helemaal fijn. Breng op smaak met zout en peper.

  8. Leg een lepeltje crème fraiche in het bord. Pluk de makreel en leg wat in een soepbordje. Snijd het wit van de prei zo fijn als je kunt. Leg dit ook onderin het bord. Schenk de soep er voorzichtig bij. Garneer met een paar blaadjes kervel en gooi er als laatst wat croutons bovenop.

  9. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.