3 minuten

Soesterknolletjes a la Wellington

Op de Eng in Soest groeit iets bijzonders: het Soester knolletje. Het was een vergeten groente, totdat boer Pieter Kuijer jaren geleden zaad vond op de zolder bij zijn vader. Hij plantte de zaadjes en het bleken de bekende Soester boterknolletjes van weleer. Het knolletje was het lievelingsgerecht van koning Willem I. Pieter teelt als enige in Nederland deze goudgele knolletjes, dus culinair schrijver Nadia Zerouali gaat er het verhaal halen én er wat lekkers mee maken.

Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 6
    stevige kleine Soesterknolletjes
  • 350 g
    gemengde paddenstoelen
  • ca. 6 teentjes (verse) knoflook
  • 1
    mandarijn
  • paar takjes verse tijm
  • 75 g
    pecan noten
  • milde olijfolie
  • roze
    peperbesjes
  • peper en zout
  • 2
    rollen bladerdeeg (koelvers)
  • 1
    ei
  1. Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Was en boen de knolletjes goed schoon en verwijder het groen. 

  2. Pof de knolletjes in hun geheel in de hete oven in ongeveer 30 minuten zacht en gaar. Laat afkoelen.

     

  3. Maak ondertussen de paddenstoelen schoon en snij ze fijn. Pel en snij de teentjes knoflook fijn. Rasp de schil van de mandarijn. Rits de blaadjes van de takjes tijm. Hak de pecan noten fijn. 

  4. Verhit een scheutje olie in een ruime koekenpan en bak hierin de paddenstoelen en de knoflook ongeveer 8 minuten op matig vuur. Breng op smaak met de tijm, mandarijn, wat roze peper en flink wat peper en zout. Meng de pecan erdoor. Laat afkoelen.

     

  5. Leg de 2 plakken bladerdeeg op elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat, rol het uit tot een dunnere plak. Pel, zodra de knolletjes zijn afgekoeld, de schil eraf. 
     

  6. Verdeel het paddenstoelenmengsel in een gelijkmatige laag over 1/3 van het bladerdeeg. Leg hier de knolletjes op en rol het deeg redelijk strak op. 

  7. Kerf met een scherp mesje eventueel een mooi patroon op de rol. Klop het ei los en bestrijk hiermee de bladerdeegrol. Bestrooi met wat roze peperbesjes en wat grof zout.

  8. Laat de rol in het midden van de hete oven (220C) in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar worden. 

  9. Snijd de rol in dikke plakken. Het is erg lekker met een groene salade of gestoofde wintergroenten.

  10. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.