Crème Anglaise met aardbeien
4 min

Sorbetijs van aardbeien met crème anglaise

Crème anglaise: een verrukkelijke crème met verse vanille die je kent van desserts zoals crème brûlée. Onze chef Rosah maakt er een klassiek dessert van met sorbetijs van aardbeien, een spannende granaatappel melasse en een kunstig suikerwerkje.

 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Taarten en lekkernijen

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • voor de crème anglaise van vanille
    200 ml
    melk
  • 1/2
    vanille peul
  • 2
    eidooiers of 50 ml gepasteuriseerde eidooier
  • 50 g
    fijne kristalsuiker
  • zout
  • voor de siroop van granaatappel en balsamico
    2 el
    stroperige balsamico siroop
  • 2 el
    granaatappel melasse
  • voor de sorbetijs van aardbeien
    250 g
    aardbeien
  • 100 g
    fijne kristalsuiker
  • 150 g
    water
  • voor de suiker decoratie van isomalt
    100 g
    isomalt suiker
  • 2 el
    rode bietensap
  • voor de garnering
    8
    verse aardbeien
  • 8
    eetbare onbespoten rozenblaadjes
  1. Verhit de melk in een steelpan tot circa 80 graden en zet dan het vuur laag. Snijd de vanille door in de lengte en schraap met de achterkant van een mes de zaadjes eruit. Plaats zowel de peul als de zaadjes in de melk. Zet het vuur uit en laat 15 minuten trekken. Splits ondertussen de eieren en gebruik alleen de dooiers. Plaats deze in een hittebestendige kom en voeg hieraan het suiker toe. Roer dit goed door met een garde.

  2. Verhit de melk opnieuw en breng alvast een tweede pan met een klein laagje water aan de kook. Hierop komt de kom te staan om de crème anglaise au bain-marie te garen. Plaats een zeef boven het ei-suiker mengsel en giet hierover gauw de hete melk. Roer dit goed door, zodat de ei niet gaat stollen. Zet de kom nu op de pan met kokend water en houd de saus in beweging. Gaar door tot 80 graden, dan zie je de saus dikker worden. Giet de saus in een bakje en druk hierop een plastic folie om af te koelen. Het folie zorgt er voor dat er geen vel op de saus komt.

  3. Meng de balsamico en granaatappel melasse tot een stroperige substantie. Voor het sorbetijs van aardbei verhit je kort water en los je de suiker hier in op. Koel dit even in de koelkast. Haal de kroontjes van de aardbeien en maal deze samen met het suikerwater tot een gladde massa, bijvoorbeeld met een staafmixer. Plaats de sorbet basis in een ijsmachine of in een bak in de vriezer en roer deze om het half uur goed door tot het ijs goed gemengd en stevig is (deze stap is niet te zien in de video). 

  4. Isomalt suiker is een type suiker wat heter kan worden dan kristalsuiker, hierdoor kun je hele fijne decoraties maken. Smelt de isomalt in een steelpan. Voeg voor de kleur de bietensap toe en kook dit door tot 170 graden. Giet in kleine delen zeer voorzichtig over een bakpapier en laat dit uitvloeien tot je een heel dun laagje suiker overhoudt. Laat dit rustig afkoelen. Als je geen isomalt suiker in huis hebt, kan je ook een karameldecoratie maken met kristalsuiker.

  5. Plaats de vanilleroom in een spuitzak en spuit een hoge cirkel op het bord. Vul de binnenkant van de cirkel met de balsamico stroop. Snijd de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in mooie partjes. Verdeel deze aardbeien rondom de room. Plaats in het midden van de aardbeien een bol van het sorbetijs en decoreer het af met het knapperige isomaltsuikerwerk en wat rozenblaadjes.

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.