8 minuten

Spruitjesstamppot met hazelnoten en geroosterd buikspek

Een stamppot verveelt nooit in de winter. Chef-kok Ramon Brugman maakt vandaag een lekkere variant: spruitjesstamppot met hazelnoten en geroosterd buikspek. Aan tafel! 

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

  • Voor de buikspek
    1 kg
    buikspek met zwoerd
  • 1 el
    venkelzaad
  • 1 el
    grof zeezout
  • 1 el
    rozemarijn
  • 1 tl
    zwarte peper
  • olijfolie
  • 1
    venkel
  • 1
    ui
  • 4
    tenen knoflook
  • 1 glas
    witte wijn
  • Voor de spruitjesstamppot
    1 kg
    kruimige aardappel
  • 750 gr
    spruitjes
  • 1
    appel
  • 1 el
    boter
  • 1 el
    grove mosterd
  • 100 ml
    melk
  • 1 el
    crème fraîche
  • 1 mespunt
    nootmuskaat
  • 150 gr
    hazelnoten (geroosterd)
  • Voor de garnituur
    gele uien
  • augurken plakjes
  • mosterd
  • piccalilly
  1. Meng het venkelzaad samen met het zeezout, rozemarijn, peper en twee eetlepels olijfolie in een vijzel. Vijzel tot het fijn is. Kerf met een scherp mes een aantal banen in het zwoerd van het spek. 

  2. Masseer vervolgens het kruidenmengsel in het spek. Verwarm de oven voor op 250 graden. Snijd de venkel, ui en knoflook grof en leg alles in een oven schaal.

  3. Doe de wijn erbij en leg het geroosterde buikspek er bovenop. Leg de ovenschaal in de oven voor 10 á 15 minuten. Zet de oven daarna op 170 graden voor ongeveer 2 uur.

  4. Schil de aardappelen en kook ze gaar. Snijd de kontjes van de spruitjes eraf en snijd ze door de midden. Kook ze in een pan water met een beetje zout net aan gaar. 

  5. Smelt de boter in een koekenpan en schil de appel. Snijd de appel in blokjes en bak deze in de boter. 

  6. Voeg iets meer dan de helft van de gekookte spruitjes bij de aardappelen en stamp ze fijn. Voeg er mosterd, melk, crème fraîche en de nootmuskaat aan toe. 

  7. Stamp vervolgens de rest van de spruitjes en de appel door de stamppot. Breng op smaak met zout en peper. 

  8. Haal het spek uit de oven en laat het 10 minuten rusten op een rooster. Snijd het spek in dunnen stukken en serveer op de stamppot. Het bakvocht kun je gebruiken als jus.

  9. Hak de hazelnoten en strooi over de stamppot heen. Maak het af met venkel, gele uitjes, plakjes augurk, mosterd en piccalilly.

  10. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.