Stamppotje met een tropische twist

stamppot 171
8 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
163 personen
Sharon maakt een vegetarisch stamppotje met een tropische twist. Daarbij serveert ze een smoothie van stoofperen.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 400 g
    witte champignons
  • 200 g
    kastanjechampignons
  • 1
    grote bos radijsjes
  • 200 g
    gewassen spinazie
  • 1 el
    kerriepoeder
  • 1 tl
    komijnzaadjes
  • 10 g
    verse gember
  • 100 ml
    kokosmelk
  • 1 kg
    kruimige aardappelen
  • 150 ml
    volle melk
  • 30 g
    ongezouten roomboter
  • 200 ml
    azijn
  • 150 g
    suiker
  • 1
    laurierblaadje
  • 2
    jeneverbessen
  • 1
    bosje platte peterselie
  • 1 el
    groentebouillonpoeder of blokje
  • zonnebloemolie

Bereiding

  1. 1

    Begin met de radijsje op zuur. Maak de radijsjes schoon en snij ze doormidden. Verwarm de azijn in een pan, totdat de azijn kookt en de suiker volledig opgelost is.  Doe het laurierblaadje en de jeneverbessen erbij. Vervolgens voeg je de radijsjes toe. Hak de peterselie fijn en voeg deze ook toe.

  2. 2

    Vervolgens ga je verder met de puree. Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Kook ze in water met zout in 20 min gaar. Giet de aardappelen af. Laat de aardappelen in de kookpan op de kleinste pit op laag vuur in 2 min droog koken.

  3. 3

    Bak de komijnzaadjes in een pan, met de kerriepoeder en rasp de gember erbij. Voeg de champignons toe.    

  4. 4

    Doe zelfgemaakte groentebouillonpoeder erbij of gebruik een blokje.

  5. 5

    Blus het af met 100 ml kokosmelk. Gaar de champignons ongeveer 5 minuten op laag vuur met de kruiden hierin.  

  6. 6

    Doe de spinazie erbij. Haal de pan meteen van het vuur. Schep de spinazie om.

  7. 7

    Bak de loof van de radijsjes in een flinke klont roomboter. Stamp de aardappels grof. Doe de loof erbij.

  8. 8

    Verwarm ondertussen de melk in een steelpan op laag vuur, maar laat het niet koken. Doe de melk bij de stamppot en stamp hem verder fijn.

  9. 9

    Frituur de aardappelschillen in een laag arachide- of zonnebloemolie.

  10. 10

    Bak de schillen telkens in kleine hoeveelheden.  

  11. 11

    Serveer het gerecht als volgt: doe een schep van de stamppot op een bord. Leg daarop het mengsel van champignons met kokosmelk en kruiden. Leg de aardappelschillen er bovenop en omheen.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!